Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

40 týmů na MS? Fantasmagorie, šílí prezidentský kandidát FIFA

40 týmů na MS? Fantasmagorie, šílí prezidentský kandidát FIFA
Jérome Champagne | zdroj: Profimedia

V červnu letošního roku se poprvé v historii představí na fotbalovém mistrovství Evropy 24 týmů. Generální tajemník UEFA a zároveň jeden z kandidátů na nového prezidenta Mezinárodní fotbalové asociace FIFA Gianni Infantino je toho názoru, že by se měl rozšířit počet účastníků i v rámci světového šampionátu. Náčrt nového formátu turnaje, který počítá až se 40 mužstvy, však kritizoval jeho konkurent Jérome Champagne, který to označil za projev demagogie a naprostého fantazírování.

Již za deset dnů bude na mimořádném sjezdu FIFA ve švýcarském Curychu zvolen nový vůdce světového fotbalu.

Kromě Infantina a Champagneho, kteří jsou jedinými dvěma evropskými kandidáty, se o post předsedy ucházejí také Salmán bin Ibráhím Chalífa (Bahrajn), Tokyo Sexwale (Jižní Afrika) a princ Alí bin Husajn (Jordánsko).

Čas jsou peníze. A my nemáme ani jedno

Myšlenka nového modelu mistrovství světa, v jejímž důsledku by se měl počet účastníků zvýšit z 32 na 40 celků, se ve fotbalových kuloárech přetřásá už několik měsíců. Vyjma Champagneho se jí žádný z kandidátů nepostavil do cesty, naopak si získala jejich sympatie.

Podle francouzského funkcionáře však nepůjde o nic jiného, než o zcela zbytečné plýtvání časem a penězi.

"Na první pohled to může vypadat lákavě, nicméně realita je takové, že už současný formát světového šampionátu je pro pořádající země příliš náročný jak po finanční, tak po organizační stránce. Vyšší počet týmů jenom znásobí problémy s renovacemi stadionů a logistikou. Nemluvě o tom, že to znamená další zápasy navíc, přičemž už na posledních turnajích se hovořilo o vyhaslých hvězdách, kterým po nabité klubové sezoně lidově řečeno došla šťáva."

Zatuchlý rybník

Sedmapadesátiletý rodák z Paříže se v rozhovoru pro deník Independent také vyjádřil na téma redistribuce peněz utržených z prodeje televizních práv, která na ligových úrovních stále až příliš zvýhodňuje velkokluby. V těchto vodách zatím nejlépe operuje anglický fotbalový svaz, který finanční prostředky rozděluje nejvyrovnaněji.

"Premier League je vzorovým příkladem výborně vedené fotbalové soutěže. Její ekonomický rozkvět je založený na sportovních výsledcích. Když se tým jako Leicester dokáže vyšvihnout do čela tabulky, zájem fanoušků pochopitelně roste. A pro hru samotnou je to obrovský impuls. V roce 1986 se na evropském trůnu usadilo mužstvo z Rumunska, o pět let později tým z Jugoslávie. V roce 1995 zase Ligu mistrů ovládl Ajax Amsterdam. Myslíte si, že něco podobného se může stát i v dnešní době?"

Champagne, který se zároveň zastal Kataru co by kontroverzní pořadatelské země pro MS v roce 2022, půjde do prezidentský voleb s nálepkou jednoznačného outsidera. Proto se snaží situovat do pozice jediného kandidáta, který nereprezentuje pochybnou minulost Mezinárodní fotbalové asociace.

"V roce 2010 mě z FIFA vystrnadili stejní lidé, kteří teď pikají za své korupční prohřešky, protože jsem už tehdy upozorňoval na nekalé praktiky uvnitř některých fotbalových svazů. Byl jsem první, kdo v roce 2012 volal po potřebě oddělení exekutivních a obchodních funkcí, aby nedoházelo ke střetu zájmů. Přitom dva současní kandidáti – Infantino a Salmán bin Ibráhím Chalífa – patřili k těm, kteří se podepsali pod řadu rozporuplných rozhodnutí, které podryly důvěryhodnost Mezinárodní fotbalové asociace. Někdo už tomu musí učinit přítrž."

Zdroje:
Vlastní, Independent

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma