Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Čím více peněz, tím méně úspěchů. Anglický fotbal je v krizi

Čím více peněz, tím méně úspěchů. Anglický fotbal je v krizi
Dokáže se anglický fotbal zvednout ze země? | zdroj: Profimedia

Anglické kluby propadly v evropských soutěžích, ale v příštích letech utrží astronomické sumy na prodeji televizních práv. Vyřeší to stávající krizi?

Copak se to stalo s tou "naší hrou", zní z britských ostrovů po totálním fiasku anglických týmů na evropské klubové scéně. V průběhu několika dnů zhasly naděje Chelsea, Arsenalu a Manchesteru City na postup do čtvrtifinále Ligy mistrů, obdobně si vedli i jejich ligoví souputníci v Evropské lize.

Nejdříve padl Liverpool následován Tottenhamem a dílo zkázy dokonalo minulý týden ve čtvrtek na domácím hřišti Kyjevské Dynamo, které rozebralo obranu Evertonu a pěti brankami si zajistilo vstupenku do dalších bojů. V celkovém součtu nebude mít Premier League žádného zástupce ve čtvrtfinále evropských pohárů poprvé od sezóny 1992/1993. A všichni se shodně ptají: proč?

Jedna otázka, mnoho odpovědí

Bývalý pětinásobný vítěz anglické ligy Graeme Souness se rozhodl zacílit na aspekt sportovní morálky a zkritizoval hráče Chelsea za jejich nevhodné chování po faulu Zlatana Ibrahimoviče na záložníka Blues Oscara, po kterém byl vytáhlý útočník PSG vyloučen. Trenér Citizens Manuel Pellegrini pro změnu hořekoval nad absencí zimní pauzy, která by jeho hráčům dopřála trochu času na regeneraci vlastních sil.

Bývalý hráč Liverpoolu Jamie Carragher zase označil za směšné částky, které kluby vyhazují za nákup zahraničních posil. Právě tento trend může v nadcházejících letech přerůst do opravdu masových rozměrů. Začátkem února zaplatily společnosti SKY a BT Sports 5,1 miliardy liber za televizní práva na zápasy Premier League pro období let 2016-2019. Jde o téměř 70procentní nárůst v porovnání s předchozím tříletým obdobím.

Přitom nikdo se příliš nepozastavoval nad tím, v jakém směru a jakým způsobem by tato finanční injekce měla dopomoci ke zkvalitnění anglické ligy. Pouze se sborově konstatovalo, že když už to nepřinese žádné zlepšení, tak to přinejmenším nenadělá žádné škody.

Krize jako náhoda? Kdepak...

Je samozřejmé, že v dnešním sportovním světě se úspěšné kluby bez výrazných finančních základů prostě neobejdou. I proto týmy jako Real Madrid, Barcelona nebo Bayern Mnichov dlouhodobě dominují domácím soutěžím. Krach anglických mužstev v Lize mistrů nicméně nelze jen tak smést se stolu s dovětkem, že šlo jen o pouhou shodu okolností.

Chelsea nedokázala využít výhodu jednoho muže v poli, aby si poradila s francouzským PSG. Arsenal a Manchester City utržily na domácí půdě taktickou lekci od Monaka, potažmo Barcelony. Přitom ani v jednom z těchto tří případů nemůžeme hovořit o tom, že by anglické týmy za svými soupeři nějak výrazně finančně zaostávaly. Naopak se ukázaly jejich herní a taktické rezervy.

Pravda, kluby jako Real nebo Barcelona rovněž investují nemalé prostředky do nákupu hráčů, ale zároveň ve velké míře pracují na svém mládežnickém systému. Jako příklady uveďme jména Daniho Carvajala, Jesého, Rafinha nebo Munira El Haddadiho Mohameda. Obdobně to funguje i v Bayernu Mnichov - Thomas Müller, David Alaba a v poslední době Gianluca Gaudino.

Past jménem marnotratnost

Tato mužstva mohou z vlastních zdrojů doplňovat svůj stávající kádr, což jim umožňuje lépe stanovovat a plnit vlastní dlouhodobou strategii. Naopak nejlepší anglické kluby jsou stále zblázněné do bezhlavého nakupování cizích hráčů.

Příkladem zcela chaotického klubové politiky budiž příběh egyptského fotbalisty Mohameda Salaha. Do Chelsea přišel v lednu 2014 jako velmi ceněný a talentovaný mladík, ale z nadějného hráče se brzy stal pouze dodatečný náhradník. Na jaře letošního roku ho tak Blues odeslali na hostování do Fiorentiny a jako náhradu získali Juana Cuadrada. Zatímco Salaha v Itálii zázračně ožil a místní si jeho příchod nemohou vynachválit, Cuadrado na větší šanci zatím čeká. Chelsea tak přišla o 23 miliónů Liber a ve výsledku získala staršího hráče v horší formě.

Anglické kluby utrží astronomické finanční částky za prodej televizních práv, ale to samo o sobě nevyléčí jejich závislost a zaměření na nákup individuálních hvězd a hvězdiček. Naopak vyšší finanční prostředky mohou tento trend prohloubit a rozjet ještě větší vlnu bohapustého vyhazování peněz.

Týmy v Premier League budou moci podepsat více hráčů patřících do světové extratřídy. Ale jejich zaostalost v mnoha dalších ohledech a ignorování drobných detailů, které mohou levněji a účelněji vyšlapat cestu k úspěchu, to jen nákup hvězdných fotbalistů nevyřeší.  

Autor je externí spolupracovník redakce Petr Widenka

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma