Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

FIFA se otřepala a vrací úder: Po USA žádá desítky milionů

FIFA se otřepala a vrací úder: Po USA žádá desítky milionů
Sepp Blatter a Jack Warner | zdroj: Profimedia

Snaha o očištění vlastní organizace, nebo jen hamižný pokus, jak vytěžit ze současné krize alespoň nějaký peníz? Mezinárodní fotbalová federace FIFA ve středu poprvé otevřeně přiznala, že během výběrů pořadatelských zemí pro MS v letech 1998-2010 docházelo k úplatkům. Obratem ale požaduje po americkém státním zastupitelství desítky milionů dolarů z peněz zabavených zkorumpovaným úředníkům, kteří svým chováním poškodili dobré jméno organizace.

FIFA předložila americkému státnímu zastupitelství v New Yorku 22stránkovou zprávu, ve které si nárokuje právo na velký podíl z celkové částky přesahující 190 milionů dolarů, které byly zkonfiskovány fotbalovým a marketingovým funkcionářům v rámci velkého tažení proti korupci.

Toto číslo by navíc v příštích týdnech a měsících mělo ještě vzrůst, protože americké úřady mají v hledáčku ještě několik desítek dalších podezřelých osob, které buď vinu popírají, nebo se rozutekly po světě.

FIFA vyrukovala s tvrzením, že je vlastně pouhou obětí několika zkorumpovaných jednotlivců, navzdory obecně rozšířenému názoru, že je úplatkářstvím prolezlá odshora až dolů.

„Tito lidé zneužili svého postavení a důvěry, kterou jim Mezinárodní fotbalová federace prokazovala, a svým jednáním vážně poškodili důvěryhodnost této organizace. Peníze, které měly sloužit k rozvoji a propagaci fotbalu po celém světě, byly použity k jiným účelům. Chceme tyto peníze dostat zpátky a to bez ohledu na to, kolik času celý proces zabere,“ řekl nový prezident FIFA Gianni Infantino.

Požadavky FIFA:

-28,2 milionů za platby úředníkům (včetně bonusů, výdajů za dopravu a denních výdajů), kteří byli obvinění z korupce

-10 milionů, které byly převedeny na účet bývalého člena výkonného výboru, aby hlasoval pro Jižní Afriku coby pořadatelskou zemi pro MS 2010

-náhradu škody za soudní výdaje

-náhradu škody za poškození dobré pověsti, plus za další úplatky, které se týkaly prodeje televizních práv

FIFA se tak oficiálně pustila do války se dvěma kontinentálními federacemi – CONMEBOL, tedy jihoamerickým fotbalovým svazem, a CONCACAF, který má pod palcem kopanou v Severní Americe. Právě fotbaloví úřednicí z těchto dvou regionů nesou největší podíl viny na současné korupční krizi.

Přes palubu s nimi

Většina zabavených peněz – téměř 152 milionů dolarů – patřila Brazilci Josemu Hawillovi, který vedl skupinu marketingových agentur, jenž byly silně provázány s aktivitami CONMEBOL a CONCACAF, ale nepodléhaly přímé kontrole FIFA.

V současném návrhu Mezinárodní fotbalové federace se tak hovoří o navrácení 28,2 milionů, které v průběhu let koncentrovala ve svých rukou dvacítka úředníků působících na druhé straně Atlantiku.

FIFA žádá více jak 5,3 milionů za Chucka Blazera, bývalého generálního sekretáře CONCAFAF, který byl obviněn z podvodů a od roku 2011 byl informátorem FBI. 4,4 milionů za Jacka Warnera, někdejšího viceprezidenta FIFA, a 3,5 milionu za Ricarda Teixeiru, bývalého prezidenta brazilského fotbalového svazu.

Ve zprávě předložené americkému státnímu zastupitelství je kupříkladu uvedeno, že Warner, který patřil k hlavním tvářím světové kopané až do korupčního skandálu v roce 2011, bral úplatky během voleb pořadatelské země pro MS v roce 1998 a 2010. Celkově si přišel na 11 milionů dolarů a tyto peníze byly vyplaceny z fondů FIFA.

„Tyto peníze byly určeny na stavbu fotbalových hřišť, ne k placení soukromých domů. Měly financovat rozvoj mládeže, nikoliv drahý životní styl sportovních a marketingových manažerů,“ prohlásil Infantino.

Zatím není jasné, jako roli v honbě za zabavenými penězi hraje právě nový prezident FIFA, který byl zvolen teprve před třemi týdny a to s výraznou podporou amerických fotbalových svazů.

Zdroje:
Vlastní, CBS News

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma