Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hokejisté Českých Budějovic udolaly Brno a vedou extraligu

Hokejisté Českých Budějovic udolaly Brno a vedou extraligu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Hokejisté Českých Budějovic udrželi i v 8. kole extraligy domácí neporazitelnost. V dnešní dohrávce zvítězily nad Brnem 3:2 a ujali se vedení v tabulce. Hosté přitom byli v prvních dvou třetinách nebezpečnějším týmem.

Domácí utkání lépe začali, ale v nastaveném tempu dlouho nevydrželi. V úvodních vteřinách se natlačili před brankáře Hoviho a po necelé minutě jej dokázali překonat. Mertl se šikovně protáhl mezi bránícími hráči soupeře a skóroval.

Jenže krátce po prvním gólu aktivita Jihočechů rázem opadla a postupně se více a více osmělovali Brněnští. První nebezpečný závar před brankářem Kovářem vytvořili v 9. minutě, ale nedokázali jeho ani bránící českobudějovické hokejisty několika pokusy prostřelit.

To se Kometě povedlo v 11. minutě, kdy se prosadil Balej. Jeho trefu však musel ještě posvětit videorozhodčí. Jako by ale hostům vyrovnání nestačilo, dál pokračovali v ofenzivní hře a několikrát prověřili Kováře. Brno se dokonce ještě před první přestávkou ujalo vedení. Po přihrávce Veselého se prosadil Jakub Svoboda. České Budějovice v závěru první části neprobrala ani premiérová přesilovka.

Apatie domácích pokračovala i ve druhé části, přestože v ní dokázali nakonec vstřelit jediný gól. Jenže dlouhou dobu tomu nic nenasvědčovalo. Naopak mnohem nebezpečnější byli i ve druhé třetině Brňané.

Ve 33. minutě útočník hostů Kvapil vypálil těsně nad ledem a puk se otřel o tyč. Následně potom Kováře nepřekonal Balej a hned o minutu později měl velkou příležitost Brabenec. Brněnský kapitán se řítil sám na českobudějovickou branku, jenže jeho pokus o blafák zlikvidoval Kovář. A brankář Jihočechů se ještě jednou ve druhé třetině významně předvedl. Ve 40. minutě se před ním ocitl Erat, ale Kovář opět podržel svůj tým.

Hosté se asi museli za neproměněné příležitosti vzápětí proklínat. Krásnou přihrávkou našel Martynek před brněnskou brankou volného Pletku a ten snadno vyrovnal na 2:2.

Druhý gól Jihočechy nastartoval ke zlepšenému výkonu ve třetí části. Domácí tým najednou působil v porovnání s prvníma dvěma třetinami mnohem živěji. A ve 49. minutě se dostal hned do dvou šancí Mikeska. V první pozici ještě minul branku, ale druhým pokusem prostřelil Hoviho a zaznamenal tak vítězný gól Českých Budějovic. Brno v posledních vteřinách trefilo tyčku, ale do prodloužení už střetnutí nedotáhlo.

Liberec po třech porážkách zabral a porazil poslední Kladno

Hokejisté Liberce zdolali v 8. kole extraligy poslední Kladno a ukončili sérii tří zápasů bez bodů. Středočeši naopak stále čekají na první výhru v sezoně a na chvostu tabulky ztrácejí osm bodů. Bílí Tygři sice prohrávali po brzké trefě Jakuba Valského, ale výsledek otočili Antonín Dušek s exkladenským Miloslavem Hořavou, který zápas rozhodl v 47. minutě v přesilové hře.

Tipsport Aréna se po úterním svátku v podobě duelu s Bostonem dnes zaplnila jen méně než z poloviny. Domácím po náročném klání s celkem NHL začátek zápasu nevyšel, i když měl hned v úvodu šanci jejich kapitán Nedvěd, ale gólman Cikánek zasáhl.

Na druhé straně mohl otevřít ve čtvrté minutě skóre Kafka, ale na Pince nevyzrál. Vzápětí si ale liberecký gólman vybral slabší chvilku, když jej od modré čáry překvapil Valský. V šesté minutě se ocitl před prázdnou brankou Vak, ale i kvůli Stielerovu faulu nevyrovnal. V polovině úvodní čáry se tečovaný pokus hostujícího Kameše ze středního pásma otřel o levou tyč liberecké branky.

Kladno se vzápětí ubránilo při Procházkově trestu a při vyloučení domácího Moravce se snažil zvýšit náskok hostů z brankoviště Treille. Francouzský útočník pak v 17. minutě v přečíslení nepřihrál volnému Paterovi a ztroskotal na Pincovi. Za domácí se předvedl Nedvěd, jehož ránu schytal Cikánek do masky, před dorážkou libereckého kapitána tak byla hra přerušena.

Při Víškově trestu pak těsně před pauzou trefil Patera zblízka jen levou tyč a z dorážky promarnil další šanci Kafka. Ve zbytku oslabení po přestávce se domácí bez potíží ubránili. A ve 26. minutě se dočkali vyrovnání, když po přihrávce Hunkese nedal kladenskému brankáři šanci nepokrytý Dušek. Bílí Tygři pak soupeře zatlačili, ale hrálo se bez šancí a to i ve třech přesilovkách za sebou, které mělo k dispozici Kladno.

Na začátku závěrečné třetiny ještě neuspěli domácí Hořava a Víšek, ale v 46. minutě při Melkově vyloučení uvolnil Nedvěd Hořavu, který střelou z pravého kruhu otočil stav. Kladno se snažilo odpovědět, ale z brejků mohli pojistit vedení Severočechů Kudrna a Klimenta. V 53. minutě promarnilo možnost na smazání ztráty Kladno, když Šmachovu ránu reflexivně vyrazil Pinc a Valský z dobré pozice minul pravou tyč. Závěrečný nápor hostů podpořený power play už změnu stavu nepřinesl.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma