Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Jen pro bohaté: Fotbalová superliga může změnit tvář evropské kopané

Jen pro bohaté: Fotbalová superliga může změnit tvář evropské kopané
Blíží se konec Ligy mistrů? | zdroj: Profimedia

Myšlenka evropské fotbalové superligy je tu už od konce minulého století. Na cestě mezi teorií a praxí se dlouho neudál žádný významný pokrok. Klidné vody však minulý týden rozvířila schůzka amerického magnáta Stephena Rosse s představiteli pěti nejbohatších anglických celků v Londýně. Stojí snad starý kontinent na prahu fotbalové revoluce?

Zástupci Manchesteru United, Chelsea, Arsenalu, City a Liverpoolu se minulé úterý dostavili na schůzku do londýnského hotelu Dorchester s americkým miliardářem Stephenem Rossem, který je majitelem týmu Miami Dolphins (NFL).

Ross je zakladatelem Mezinárodního poháru klubů, exhibičního předsezonního turnaje, který se od roku 2013 hraje ve Spojených státech a Kanadě (minulý rok expandoval i do Číny a Austrálie). Této soutěže se účastní nejlepší fotbalové celky z Evropy a USA, a přestože jde pouze o pouhou přípravu, zápasy mezi nejlepšími týmy planety fanoušky přitahují.

Například v roce 2014 se do ochozů stadionu michiganské univerzity nasoukalo téměř 110 tisíc diváků, kteří zhlédli utkání mezi Manchesterem United a Realem Madrid. Šlo o nejvyšší návštěvu fotbalového zápasu v historii USA.

Celý turnaj pak přilákal k televizním obrazovkám na 80 milionů lidí z více jak 150 zemí světa. A tato čísla jsou zcela marginální v porovnání s tím, kolik diváků by mohla přitáhnout k obrazovkám evropská superliga.

Přestože zástupci pěti anglických celků prohlašují, že na schůzce s Rossem nepadlo o tomto tématu ani slovo, podle řady fotbalových expertů (včetně kouče Arséna Wengera) bude vznik takového projektu v konečném důsledku nevyhnutelný.

Nuda v Evropě, cirkus v Anglii

Z nejlepších evropských soutěží se totiž postupně stává monotónní a nudná záležitost. Ve Španělsku dokázali za posledních 10 let nabourat dominanci Realu Madrid a Barcelony pouze hráči Atlétika Madrid. V Německu míří za čtvrtým titulem v řadě Bayern Mnichov, Francii a Itálii už pět vládnou Paris St. Germain, potažmo Juventus Turín.

Černou ovcí rodiny zůstává anglická Premier League. A jestli má odněkud přijít impuls k vytvoření nadnárodní soutěže, tak to bude právě z britských ostrovů. Tamní velkokluby totiž v porovnání se svými kontinentálními souputníky čelí výrazně vyššímu riziku toho, že se jim nepodaří kvalifikovat do Ligy mistrů a přijdou tak o nemalé peníze.

Jen za postup do skupinové fáze Champions League inkasují všechna mužstva 15 milionů eur. Další finanční odměny se pak odvíjejí od úspěšnosti každého z účastníků. Zběžný pohled na tabulku Premier League přitom dává tušit, že některé anglické velkokluby i letos v honbě za Ligou mistrů ostrouhají.

Hypotetické složení evropské superligy podle deníku Telegraph

Anglie: Arsenal, Chelsea, Manchester United, City, Liverpool

Německo: Bayern Mnichov, Borussia Dortmund, Schalke

Španělsko: Barcelona, Real Madrid, Atlétiko Madrid

Francie: Paris St. Germain, AC Monaco

Itálie: AC Milán, Juventus

Další země: Zenit Petrohrad (Rusko), Ajax Amsterdam (Nizozemsko), Šachťar Doněck (Ukrajina), Galatasaray Istanbul (Turecko), Benfica Lisabon (Portugalsko)

Kupříkladu Manchesteru United hrozí, že se mezi evropskou smetánku neprobojuje podruhé za poslední tři roky, což v minulosti rozhodně nebývalo zvykem. Loňští ligoví šampioni z Chelsea už jsou prakticky venku ze hry, třebaže pod vedením kouče Guuse Hiddinka chytili druhý dech. Ztráta na přední příčky je však stále značná.

Nijak slavně to nevypadá ani s Liverpoolem, který se od roku 2010 kvalifikoval do LM pouze jednou. No a problémy mají překvapivě i hráči City, kteří prohráli poslední tři ligová střetnutí a momentálně brání poslední postupovou příčku před svými městskými rivaly z United.

Není to všechno jenom divadlo?

Situace dospěla tak daleko, že Evropská klubová asociace začala tlačit na vedení UEFA, aby některým týmům zaručilo automatickou vstupenku do Ligy mistrů. "Každý tým si to místo musí vysloužit. Nemůžete dávat takové záruky někomu jen proto, že má velkou fanouškovskou základnu," zbrojí proti podobným praktikám Arséne Wenger.

Trenér Arsenalu dovedl svůj tým do LM pokaždé za posledních 19 let. Už v roce 2009 se přitom vyjádřil, že do konce příští dekády očekává vznik evropské superligy. Tuto vizi sdílí i výkonný ředitel německé Bundesligy Christian Seifer a podpořil ji i jeho protějšek ve vedení Bayernu Mnichov Karl-Heinz Rummenigge.

Jak však upozorňuje redaktor Nick Harris ve svém článku pro deník Daily Mail, koncept nové ligy by musel překonat celou řadu byrokratických a právních překážek, nemluvě o tom, že by patrně čelil odvetným opatřením ze strany UEFA a FIFA, které určují soutěžní kalendář pro každou sezonu.

Je možné, že se evropské velkokluby pouze snaží zastrašit vedení UEFA vidinou jakési rebelie, aby donutily Evropskou fotbalovou asociaci nasypat ještě větší balík peněz do kontinentálních pohárů, popřípadě rozšířit počet postupových míst do LM v některých národních ligách.  

Zdroje:
Daily Telegraph, news.com.au, Vlastní, Daily Mail, ESPN, internationalchampionscup

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma