Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komentář: Katarské šílenství: Koupíme si mistrovství a otroci nám postaví luxusní město

Komentář: Katarské šílenství: Koupíme si mistrovství a otroci nám postaví luxusní město
Aktivisté v Curychu protestovali proti porušování lidských práv během příprav na mistrovství světa v roce 2022. Akci zorganizovala Švýcarská odborová federace | zdroj: Profimedia

Mistrovství světa v kopané je sportovním svátkem pro všechny zaryté fanoušky zelených trávníků. Každé čtyři roky zápasí nejlepší národní týmy planety o vůbec nejcennější fotbalovou trofej. V souvislosti se šampionátem v Kataru se ale zatím jen zřídkakdy objevují zprávy o něčem skutečně fotbalovém. Místo toho převažují dva pojmy, které vás do sportovního varu určitě nedostanou – korupce a moderní forma otroctví.

O korupci se v souvislosti s MS v Kataru hovoří prakticky už od výběru pořadatelské země v roce 2010.

Tento malý, ale velmi bohatý stát, ležící u břehů Perského zálivu, nejen že nemá prakticky žádnou fotbalovou tradici, ale už jen z hlediska přírodních podmínek je k organizování takové akce naprosto nevhodným místem.

Mistrovství světa se už klasicky hraje v létě, kdy jsou hráči osvobozeni od svých klubových povinností. Jenomže v Kataru, kde mohou teploty ovzduší přesahovat 50 stupňů, by hráči popadali jako mouchy už v průběhu prvního poločasu. Šampionát se tak výjimečně bude konat v listopadu – tedy v době, kdy vrcholí podzimní část ligových soutěží.

Já nic, já muzikant!

V květnu letošního roku svitla fanouškům naděje, že se poměry ve fotbalovém prostředí konečně zlepší. Švýcarská policie ve spolupráci s FBI zatkla v Curychu několik vrcholových představitelů FIFA.

Fotbalový Titanic konečně narazil do ledovce a mrazivým vlnám protikorupčního vyšetřování dnes čelí i dvě hlavní figury světového fotbalu – prezident FIFA Sepp Blatter a předseda UEFA Michel Platini.

Kromě dalších podezření byla zpochybněna i právoplatnost volby Německa coby pořadatelské země pro MS v roce 2006. A Jihoafrické republiky v roce 2010. A Ruska v roce 2018. A konečně Kataru v roce 2022.

"Za zavřenými dveřmi bylo rozhodnuto o tom, že nejdříve půjdeme do Ruska, protože mistrovství světa se ještě nikdy nehrálo ve východní Evropě, a o čtyři roky později zamíříme do Spojených států," vysvětloval Blatter.

Momentálně suspendovaný šéf FIFA tvrdí, že tento plán zhatil politický triumvirát, jehož členy byli Michel Platini, bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy a katarský šejk Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani.

"Spojené státy přišly o čtyři hlasy, takže výsledek byl 14 ku 8. Přitom původně to bylo 12 proti 10 ve prospěch USA," řekl Blatter.

To je ale pěkná poušť, co takhle postavit tady město

Můj dědeček vždycky říkával, že když nejde o život, tak jde s prominutím o ... . Bohužel v Kataru se nevykopávají pouze základy honosných fotbalových stadionů, ale také hroby pro mrtvé dělníky.

Na 90 procent pracovní síly, která se podílí na stavbách určených pro mistrovství světa, tvoří přistěhovalci z jiných zemí.

To samo o sobě ještě neznamená nic špatného, je v tom ale jeden háček. Pokud tito dělníci chtějí opustit zemi, potřebují k tomu svolení svého zaměstnavatele. A když vložíte někomu do rukou takovou moc, může ji velmi snadno zneužít ve svůj prospěch.

Ostatně v tomto ohledu mají přísnější pravidla pro pohyb pracujících už jenom dvě země světa – Saúdská Arábie a Severní Korea.

V letech 2010 až 2013 zemřelo v Kataru asi 1 800 dělníků. Ne všichni z nich pracovali na stavbách určených pro světový šampionát, nicméně většina se na těchto projektech podílela. Na březích Perského zálivu se totiž nebudují pouze fotbalové stánky nebo infrastruktura.

Katarská vláda vyčlenila dalších 45 miliard dolarů na stavbu zbrusu nového města, které nese jméno Lusail a leží jen 20 kilometrů od hlavního města Dauhá.

Hotový projekt by podle informací CNN měl zahrnovat lagunu, čtyři ostrovy, dva přístavy, rozlehlé nákupní centrum, zoologickou zahradu, dvě golfová hřiště, fotbalový stadión a ubytování pro asi 250 tisíc lidí. Všechny stavební práce by měly být dokončen do roku 2019.


Sliby chyby, však to znáte

Systém, v jehož důsledku se cestovní práva dělníků odvíjejí od vůle jejich zaměstnavatele, se nazývá kafala. Katar sice přislíbil právní reformy, nicméně proklamované změny, v jejichž důsledku bude cestovní omezení zkráceno 'pouze' na dobu pěti let, lze jen stěží považovat za cestu k výraznému zlepšení stávající situace.

"Slibované reformy byly pouze taktickým manévrem, který měl do země nahnat zahraniční firmy, které se teď podílejí na megalomanských projektech určených pro MS ve fotbale. Tragédie 1,7 milionu dělníků uvězněných v pasti definuje pojem moderního otroctví," nebrala si servítky Sharan Burrowová, generální sekretářka Mezinárodní odborové konfederace.

Většina dělníků pochází z Indie, Nepálu a Bangladéše. Do roku 2022 by měl celkový počet přistěhovaleckých dělníků stoupnout až na 2,5 milionu. Přitom někteří současní zaměstnanci nedostali výplatu už několik měsíců, jak se podařilo zjistit britskému listu The Guardian.

Peníze nebo život

Mezinárodní fotbalová federace se momentálně topí v záplavě korupčních skandálů, humanitární organizace bijí na poplach a Blatter střílí po všech kolem sebe – to vše by mohlo přispět k větší kontrole Kataru, za ideální konstelace hvězd dokonce k odebrání pořadatelství.

V opačném případě nás čeká hodně smutné mistrovství, bez ohledu na kvalitu zápasů a diváckou účast.

Zdroje:
The Guardian, Vlastní, ryot

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma