Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Kdo je nejlepším pilotem F1? Výzkum Sheffieldské univerzity nabízí odpověď

Kdo je nejlepším pilotem F1? Výzkum Sheffieldské univerzity nabízí odpověď
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Byl nejlepším pilotem v historii formule 1 Ayrton Senna, nebo Michael Schumacher? Odpovědí na tuto otázku se zabýval i nejnovější výzkum Sheffieldské univerzity, jehož závěry však nejspíše některé fanoušky královny motorsportu překvapí. Na pomyslný piedestal totiž postavil ‚nenápadného‘ Juana Manuela Fangia, který těsně překonal druhého Alaina Prosta. 

Argentinec Juan Manuel Fangio, známý též pod přezdívkou El Maestro, je dlouhodobě považovaný za jednoho z nejlepších závodníků v historii závodů Grand Prix. Kromě zisku pěti jezdeckých titulů (1951, 1954-1957) se pyšní i nenapodobitelnou bilancí čtyřiadvaceti vítězství z celkem 51 startů. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že první titul vybojoval až jako čerstvý čtyřicátník a svůj poslední závod odjel jako sedmačtyřicetiletý. 

Třetí místo obsadil Fernando Alonso, jenž tak překonal čtyřnásobného světového šampiona Sebastiana Vettela i úřadujícího mistra světa Lewise Hamiltona, jimž patří desátá a jedenáctá pozice. Ze stále aktivních pilotů se v elitní padesátce umístili i Nico Rosberg (13. místo), Jenson Button (14. místo), Kimi Räikkönen (29. místo) a Daniel Ricciardo (42. místo). Nutno podotknout, že právě vítěz obou letošních závodů Nico Rosberg jako jediný pilot v nejlepší patnáctce nevlastní titul světového šampiona. 

Až na devátém místě se podle studie umístil nejúspěšnější jezdec v historii formule 1 Michael Schumacher. Sedminásobného mistra světa však o lepší umístění připravily výsledky, kterých dosahoval po svém návratu do formule 1, kdy ho poměrně pravidelně porážel jeho týmový kolega Nico Rosberg. Pokud by se do hodnocení započítávala pouze Schumacherova kariéra do roku 2006, německý pilot by obsadil třetí místo.

TOP 10 pilotů formule 1:

1. Juan Manuel Fangio (Argentina)

2. Alain Prost (Francie)

3. Fernando Alonso (Španělsko)                                                           

4. Jim Clark (Velká Británie)

5. Ayrton Senna (Brazílie)

6. Jackie Stewart (Velká Británie)

7. Nelson Piquet (Brazílie)

8. Emerson Fittipaldi (Brazílie)

9. Michael Schumacher (Německo)

10. Sebastian Vettel (Německo)

„Otázku, kdo je nejlepším pilotem F1 všech dob, není snadné zodpovědět, protože nemůžeme s jistotou říct, jaký vliv měl na výkony jednotlivých závodníků jejich talent a do jaké míry jim situaci usnadnila výkonnost jejich monopostu,“ uvedl autor studie Andrew Bell na stránkách univerzity.

„Náš statistický model nám umožňuje posoudit relativní důležitost týmu, proto jsme došli k několika zajímavým výsledkům. Například relativně neznámý Christian Fittipaldi se objevuje mezi nejlepší dvacítkou, ale trojnásobný mistr světa Niki Lauda se nedostal do první stovky,“ dodal posléze na konto některých překvapivých výsledků. 

Zdroje:
Vlastní, Daily Mail

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma