Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

LeBron James má vystaráno: Se společností Nike uzavřel doživotní partnerství

LeBron James má vystaráno: Se společností Nike uzavřel doživotní partnerství
LeBron James byl čtyřikrát vyhlášen nejužitečnějším hráčem NBA | zdroj: Profimedia

Američan LeBron James, který je považován za nejlepšího basketbalistu současnosti, se dohodl na doživotním partnerství se společností Nike. Ze strany oděvního giganta se jedná o první smlouvu svého druhu v historii firmy.

James se stal začátkem listopadu letošního roku nejmladším hráčem v historii NBA, který překonal hranici 25 tisíců nasbíraných bodů za svoji kariéru. Třiatřicetiletý rodák z Akronu si zahrál ve finále nejslavnější basketbalové soutěže pokaždé v posledních pěti sezónách.

Čtyřikrát se mu to povedlo v dresu Miami Heat, s kterýmžto klubem také dvakrát dosáhl na titul. Letos na jaře pak dotáhl do rozhodujícího klání rovněž mužstvo Clevelandu, tedy tým, který ho v roce 2003 draftoval z prvního místa.

Právě v roce 2003 započala spolupráce mezi Jamesem a společností Nike, když se obě strany dohodly na sedmileté smlouvě v hodnotě 90 milionů dolarů. Díky nynější dohodě by jejich spolupráce měla pokračovat ještě dlouho poté, co James definitivně opustí basketbalové palubovky.

„Můžeme potvrdit, že jsme se s LeBronem dohodli na celoživotním partnerství, což je skvělá správa pro celý podnik, naší značku i naše akcionáře. Za posledních 12 let se nám podařilo výrazně rozšířit a zpopularizovat produkty nesoucí Jamesovo jméno. Podle našeho názoru bude tento vzestupný trend pokračovat i v dalších letech jeho kariéry, a že neustane ani po LeBronově odchodu do sportovního důchodu,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti Nike.

Na doživotí? To jako do konce života?

Přestože konkrétní informace o dohodě zveřejněny nebyly, většina expertů je toho názoru, že by měla hravě předčit kontrakt, který s Nike podepsala další basketbalová hvězda Kevin Durant. Vůdce týmu Oklahoma City Thunder se v létě minulého roku upsal americké firmě na 10 let, za které inkasuje bezmála 300 milionů dolarů.

„Jsem velmi pokorný člověk. Poslední roky byly ke mně a mojí rodině neuvěřitelně štědré. Jsem rád, že Phil Knight (zakladatel Nike) a jeho spolupracovníci před dvanácti lety uvěřili ve schopnosti hubeného, osmnáctiletého kluka z Akronu. Jsem šťastný, že mohu být součástí této skvělé společnosti,“ řekl James.

Doživotní dohody nejsou ve světě sportu úplnou novinkou. Třeba Adidas si podobným způsobem pojistil spolupráci s basketbalistou Derrickem Rosem (Chicago) nebo fotbalistou Davidem Beckhamem. Společnost Reebok se pro změnu dohodla s bývalým rozehrávačem Philadelphie Allenem Iversonem.

Nike se k podobnému kroku odhodlal poprvé za 44 let existence firmy. Ačkoliv by někdo mohl namítnout, že na podobném principu už dlouhá léta funguje partnerství s basketbalovou legendou Michaelem Jordanem. Jeho spolupráce s Nike začala v roce 1985 a pokračuje do dnešního dne, přičemž její konec je stále v nedohlednu.

Zdroje:
Vlastní, ESPN

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma