Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Lorenzo je mistrem světa v MotoGP, Elías v Moto2

Lorenzo je mistrem světa v MotoGP, Elías v Moto2
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Španělští motocykloví jezdci Jorge Lorenzo a Toni Elías si dnes v Malajsii zajistili tituly mistrů světa ve svých třídách. Lorenzo má po třetí příčce z okruhu v Sepangu nedostižný náskok v královské kubatuře Moto GP, Elías ovládl premiérový ročník Moto2.

V této nové třídě se opět dařilo Karlu Abrahamovi, jenž po bronzové příčce z Japonska tentokrát dojel šestý. Ve stopětadvacítkách bodoval i druhý český jezdec v seriálu MS sedmnáctiletý Jakub Kornfeil, který skončil čtrnáctý.

Lorenzovi ke korunovaci tři závody před koncem sezony pomohla neúčast krajana Daniho Pedrosy, jenž má zlomenou klíční kost a závod musel vynechat. Třiadvacetiletý Lorenzo proto nemusel se svou yamahou na trati tolik riskovat a po polovině závodu přepustil čelní pozici Italům Valentinu Rossimu a Andreovi Doviziosovi.

Z již 105. vítězství se nakonec radoval devítinásobný šampion Rossi, jenž část sezony vynechal kvůli zlomené noze. V průběžném pořadí se posunul na třetí místo.

Ve třídě Moto2 nebodoval jediný Elíasův možný konkurent Julián Simón a svého krajana již nemůže bodově dostihnout. Simón sice vyhrál sobotní kvalifikaci, v závodě měl ale kolizi, která jej srazila až do třetí desítky pořadí.

Sedmadvacetiletému Elíasovi, jenž v šampionátu vyzkoušel již všechny kubatury, tak nemuselo ani vadit, že prohrál boj o stupně vítězů a skončil čtvrtý. Premiérové prvenství v sezoně si připsal Ital Roberto Rolfo před Alexem De Angelisem.

Abraham stejně jako v Japonsku startoval ze sedmé pozice, ale v početném poli závodníků si nejprve mírně pohoršil. Stále se však držel ve skupině bojující o páté místo, na které se vyhoupl po polovině závodu. Nakonec jej v závěru těsně předstihl Alex Debón, i tak si český jezdec z týmu Cardion AB dojel již pro páté letošní umístění v elitní desítce.

Nejslabší kubaturu do 125 ccm vyhrál Španěl Marc Márquez na derbi. Díky osmému letošnímu prvenství se tři závody před koncem sezony vrátil do čela klasifikace. Španělskou nadvládu v nejslabší třídě podtrhli druhý Pol Espargaró a třetí Nicolás Terol.

Kornfeil si oproti kvalifikaci polepšil o pět příček. V závěru na své aprilii svedl souboj s Němcem Marcelem Schotterem a cílem projeli oba v rozmezí jediné tisíciny sekundy. Po přezkoumání cílové fotografie nakonec skončil Kornfeil před svým soupeřem a připsal si do hodnocení seriálu další dva body. Celkově v sezoně bodoval již popáté a spravil si chuť po minulé GP Japonska, kterou nedokončil.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma