Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Má to ještě smysl? PSG dělá z francouzské ligy zbytečnost

Má to ještě smysl? PSG dělá z francouzské ligy zbytečnost
Zlatan Ibrahimovič se jen v letošní ligové sezoně trefil už třicetkrát | zdroj: Profimedia

Paris St. Germain a pak dlouho nic. Při pohledu na tabulku Ligue 1 se člověk nemůže zbavit dojmu, že se z francouzské nejvyšší fotbalové ligy stal učebnicový příklad soutěže, která se kvůli finanční dominanci jednoho klubu stává prakticky zbytečnou.

Hráči PSG mohli už osm kol (takřka dva měsíce) před koncem letošního ročníku slavit zisk v pořadí již čtvrtého titulu francouzských šampionů. Za 30 zápasů si připsali 25 vítězství a jen jednu porážku, přičemž poslední díl skládačky byl opravdu stylový – 13. března Pařížané rozmetali mužstvo Troyes na jeho hřišti 9:0. Kromě cenné trofeje měli v kapse i dvě historická nej – nejvyšší venkovní výhru a nejrychlejší zisk titulu v dějinách ligy.

Místo tuhých bojů o post ligového šampiona se tak francouzská ligová scéna smrskla na diskuzi o tom, kam v létě zamíří kanonýr Zlatan Ibrahimovič. To zrovna není definice soutěživosti a sportovního dramatu.

Přestože je vytáhlý švédský útočník jednoznačně nejlepším střelcem Ligue 1, jeho odchodem dominance PSG určitě neskončí. Klub má na soupisce i další ofenzivní esa jako je Uruguayec Edinson Cavani nebo argentinský rychlík Angél Di María. A kdyby bylo nejhůř, půlmiliardový rozpočet to jistí.

Za peníze si lásku nekoupíš. Ale tituly ano

Rozpočet Paris St. Germain činí 490 milionů eur. O takových penězích, jaké do klubu sypou jeho katarští majitelé, se konkurenci může jen zdát. Druhý nejbohatší francouzský tým – AS Monaco – je po finanční stránce dvakrát tak slabší.

Zcela bizarně pak vyznívá porovnání třeba s takovým Ajacciem, které je se svými 14 miliony ekvivalentem zbídačeného poddaného.

"Máme co do činění se sportovní i finanční dominancí. PSG si může koupit nejlepší hráče z celého světa, se kterými se ostatní mužstva nemohou měřit. Titul jim přeji, ale nějak mi začíná unikat celková pointa. Jako kdybychom tady měli dvě ligy. Na jedné straně je PSG a na druhé všichni ostatní. Když už v srpnu víte, kdo na jaře vyhraje ligu, tak je něco špatně," řekl francouzský sportovní novinář Pierre-Louis Basse.

Paris St. Germain sice není nejbohatším týmem v Evropě, nicméně v žádné jiné soutěži není finanční nerovnost mezi bohatými a chudšími kluby tak patrná, jako právě ve Francii.

Dynastie, jaká tu ještě nebyla

Fotbalové dynastie nejsou pro zemi galského kohouta žádnou převratnou novinkou. V 50. letech dominoval domácí scéně Stade de Reims, další dvě desetiletí zase patřily týmu Saint-Étienne. Na přelomu 80. a 90. let si pro čtyři tituly v řadě dokráčeli fotbalisté Olympique Marseille, se začátkem nového tisíciletí převzali štafetu hráči Lyonu, kteří ovládli ligovou tabulku dokonce sedmkrát po sobě.

Jenže v případě PSG je to jiné. Předchozí šampioni se sice také museli spolehnout na finanční zázemí, ale nikdy si z něj neudělali svoji hlavní zbraň. Kupříkladu hráči Lyonu bojovali o prvenství vždy až do posledních kol a jejich úspěchy na ligových kolbištích byly často vykoupeny pohárovými nezdary.

To PSG si na čele Ligue 1 drží luxusní 25bodový náskok, ve francouzském poháru postoupilo do finále a v Lize mistrů bojuje s Manchesterem City o účast mezi kvartetem nejlepších.

Král a jeho poddaní

Francie má po letech na klubové úrovni tým, který se dokáže měřit s nejlepšími mužstvy ze Španělska, Německa nebo Anglie. Stadion Parc de Princes praská ve švech, neboť jeho návštěvnost ještě nikdy nebyla tak vysoká.

Má to jen jednu trhlinu – z dalších 19 týmů ve francouzské lize se stal pouho pouhý komparz. A z Ligue 1 'one team show.'

Zdroje:
Vlastní, France24.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma