Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Na další Leicester si počkáme 20 let, tvrdí trenér anglických mistrů

Na další Leicester si počkáme 20 let, tvrdí trenér anglických mistrů
Leicester čekal na ligový titul 132 let | zdroj: Profimedia

Fotbalisty Leicesteru čeká dnes v podvečer nejfajnovější zápas jejich kariéry. V posledním domácím střetnutí letošní sezony proti Evertonu převezmou trofej pro vítěze anglické ligy a definitivně tak zpečetí své senzační tažení ročníkem 2015/16. Výjimečnost okamžiku pociťuje i jejich trenér Claudio Ranieri, podle kterého by si však fanoušci neměli do budoucna dělat přehnané iluze. Následující roky budou podle italského stratéga znovu patřit nejbohatším klubům a uběhne ještě hodně času, než nějaký outsider vystoupí ze stínu a po vzoru Leicesteru šokuje sportovní veřejnost.

Lišky se staly teprve pátým týmem – a prvním mimo Londýn a Manchester – který za posledních dvacet let vyhrál Premier League. Pod tento nečekaný úspěch se podepsala řada faktorů, mezi jinými i nečekaně bezzubá konkurence v podání nejmajetnějších anglických celků, Chelsea počínaje a Mancesterem City konče.

Ranieri chápe, že kombinace skvělé formy, štěstí a slabších výkonů ze strany klíčových protivníků se nemůže opakovat rok co rok. Jeho tým prožil výjimečnou sezonu, ale jak sám 64letý trenér dodává, Leicester je stále teprve na začátku cesty za budováním dlouhodobě úspěšného kádru. Pro příští sezonu pro něj zůstává metou desáté místo v ligové tabulce.

„Velké peníze dělají velká mužstva. Dnes alespoň můžeme s klidem říci, že ani tato kombinace není stoprocentní zárukou úspěchu. Přesto bude nějak čas trvat, než se znovu objeví tým, který dokáže favority nachytat v nedbalkách. Když se kouknete na časové rozestupy mezi úspěchem Nottinghamu Forest (titul v roce 1978), Blackburnu (1995) a Leicesteru, pak lze jednoduše dojít k závěru, že na podobný kousek si budeme muset zhruba dalších dvacet let počkat.“

 V Thajsku jako doma

Příběh Leicesteru sledovali s obdivem fotbaloví příznivci nejen na britských ostrovech, ale po celém světě. Anglický celek si získal zástupy fanoušků především v Ranieriho rodné Itálii a také v Thajsku, kde sídli společnost King Power, většinový vlastník klubu.

„V Thajsku je Leicester nejpopulárnějším fotbalovým týmem, v Itálii druhým nejoblíbenějším. Ale získali jsme si srdce mnoha lidí i v jiných zemích světa. Přišly mi třeba dopisy z Paraguaje, Uruguaje nebo Brazílie, plné vřelých slov a přání úspěchu,“ řekl Ranieri.

V příštím roce se Leicester bude vyrovnávat nejen s rolí obhájce titulu, ale také s příjemnou úlohou v podobě premiérové účasti v Lize mistrů. Navzdory mnohonásobně zvýšeným očekáváním ze strany fanoušků se Ranieri nehodlá svést na vlně euforie a do svého týmu nechce přivést žádné hvězdné posily.

„Nepotřebujeme hvězdy, potřebujeme ty správné hráče. Nějaké změny v kádru samozřejmě nastanou, ale žádnou pecku nečekejte,“ dodal italský kouč.

Zdroje:
Vlastní, Yahoo Sports

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma