Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Největší kvalifikační propadák v historii? Před Řeckem jsou i Faerské ostrovy

Největší kvalifikační propadák v historii? Před Řeckem jsou i Faerské ostrovy
Řecký útočník Stefanos Athanasiadis po porážce v kvalifikačním utkání proti Severnímu Irsku | zdroj: Profimedia

V následujících pěti dnech bude definitivně uzavřena kapitola s názvem Kvalifikační skupiny pro mistrovství Evropy 2016. Zatímco řada týmů má stále na dosah přímý postup, popřípadě účast v baráži, národní celek Řecka už je dávno ze hry. Přestože byli vyslanci Helénské republiky největšími favority skupiny F, za devět zápasů nedokázali uhrát jediné vítězství a se třemi body se plahočí na samotném dně tabulky.

Přitom rozlosování kvalifikačních skupin hrálo Řekům do karet. Osud jim přivál do cesty národní týmy Severního Irska, Rumunska, Finska, Maďarska a Faerských ostrovů – tedy mužstva, která na velkých světových akcích vídáme jen zřídkakdy. Nicméně ani to k postupu nestačilo.

Řekové dokázali v devíti zápasech vydolovat pouze tři body za tři remízy, přičemž vstřelili pouhé tři góly. Největší potupu jim připravili reprezentanti Faerských ostrovů, se kterými prohráli obě vzájemná střetnutí.

Katastrofální úvod kvalifikace odnesl hlavní trenér Claudio Ranieri, který byl odvolán už po čtyřech měsících od svého příchodu k národnímu celku. Stejný osud potkal i jeho nástupce, Uruguayce Sergia Markariána, který řecký tým převzal v polovině února letošního roku.

Zkušený sedmdesátiletý kouč odtrénoval pouhá tři utkání (z toho jedno přátelské), načež začátkem července rezignoval na svoji funkci.

I pokud by Řekové uspěli v posledním zápase kvalifikace proti Maďarsku, nestačilo by to ani na předposlední místo v tabulce (při rovnosti bodů rozhodují vzájemné zápasy a v tomto ohledu mají navrh Faerské ostrovy).

Lze tak hovořit o jednom z největších kolapsů v historii kopané. Řecko bylo totiž nejvýše nasazeným mužstvem ve skupině F.

Z bývalých mistrů jsou fackovací panáci

Řekové šokovali celý fotbalový svět svým úspěchem na mistrovství Evropy 2004. Železná defenzivní taktika, kterou svým svěřencům naordinoval trenér Otto Rehhagel, pomohla jeho týmu přežít skupinu smrti, následně vyřadit obhájce titulu z Francie, po tuhém boji zdolat favorizovaný český tým a na závěr si smlsnout i na domácích Portugalcích.

Další podobnou jízdu už Řekové nezažili, nicméně i v následujících letech patřili mezi užší světovou špičku.

Na ME v roce 2012 postoupili do čtvrtfinále, kde nestačili na výběr Německa. O dva roky později se poprvé v historii dokázali probojovat do vyřazovací části světového šampionátu.

Tabulka skupiny F:

1. Severní Irsko 9 6 2 1 15:7 20
2. Rumunsko 9 4 5 0 8:2 17
3. Maďarsko 9 4 4 1 8:5 16
4. Finsko 9 3 2 4 8:9 11
5. Faerské ostrovy 9 2 0 7 6:14 6
6. Řecko 9 0 3 6 3:11 3
Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma