Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Olympiáda na břehu Balatonu? Maďarsko láká na hodně muziky za rozumné peníze

Olympiáda na břehu Balatonu? Maďarsko láká na hodně muziky za rozumné peníze
V polovině dubna představilo Maďarsko logo své olympijské kandidatury | zdroj: Profimedia

Zatímco Los Angeles, Paříž a Řím si užívaly záře reflektorů plnými doušky, Budapešť se jako nesmělá slečna tísnila někde v rohu, marně čekajíc, až ji někdo vyzve k tanci. Maďarská metropole patří mezi čtyři uchazeče o pořádání letních olympijských her v roce 2024, její kandidatura však prošla médii téměř bez povšimnutí. Bylo by však chybou Budapešť předčasně odepisovat. Může totiž světu vyšlapat cestičku do nové éry olympijského zápolení.

Olympiáda je ve své současné podobě extrémně předražený a riskantní podnik s minimální, či spíše nulovou profitabilitou. Jestliže si v budoucnu nemá pět kruhů mezi sebou donekonečna přehazovat jen pár nejbohatších zemí světa, musí přijít nějaký impuls, který z nich sejme okovy nesnesitelné opulentnosti.

Tím pomyslným kopancem má být podle Mezinárodního olympijského výboru program nazvaný Agenda 2020. Podle nových stanov si musí MOV pořádně 'proklepnout' všechny kandidáty a podrobit je několikafázovému výběrovému řízení, než určí ideální pořadatelskou destinaci.

Finanční a sociální dopady olympiády, ať už pozitivního nebo negativního rázu, lze totiž řádně zhodnotit až dlouho poté, co pohasnou olympijské ohně a diváci, sportovci a televizní štáby opustí zemi.

Místo honosné svatby vesnická veselka

Agenda 2020 bude poprvé použita v praxi právě během výběru pořadatele pro letní hry v roce 2024. A tak se obloukem dostáváme zpátky k Budapešti. Město na Dunaji sice nemůže oslnit megalomanskými projekty jako jeho bohatší rivalové, ale naštěstí se o to ani nesnaží.

Láká na civilnější a cenově přijatelnější podívanou, která bude více ladit se základními principy olympijské myšlenky.

"Mezinárodní olympijský výbor se vrací ke svým kořenům. Antverpy, Stockholm nebo Helsinky kdysi připravily krásné sportovní prostředí pro atlety i diváky z celého světa. Každé z těchto měst je rozlohou i počtem obyvatel menší než Budapešť. MOV chce znovu otevřít dveře menším zájemcům," tvrdí Balazs Furjes, kterého maďarská vláda vyvolila k tomu, aby vedl olympijskou kandidaturu.

Návrat ke skromnější sportovní akci s důrazem na dlouhodobé využití sportovních areálů by mohl prolomit nadvládu největších světových velkoměst jako třeba Rio de Janeira, jehož ekonomické, sociální a politické problémy jsou jasným důkazem nebezpečí, které číhá na nevhodně zvolené pořadatelské země.

"Možná až dvacet měst z celého světa koketovalo s myšlenkou na hostování olympijských her, než je řecký a brazilský scénář vyděsil natolik, že zase rychle otočily. To se snad v nejbližších letech změní," věří Zsolt Borkai, maďarský zástupce v MOV.

Ale i Maďarsko má své problémy. Třenice mezi premiérem Viktorem Orbánem a Evropskou unií ohledně uprchlické krize a utahování šroubů na domácí politické scéně mohou kandidatuře výrazně uškodit.

Monopoly ve velkém

Klíčovou kapitolou je samozřejmě to, kolik peněz olympiáda spolkne. Ta londýnská před čtyřmi lety, která je obecně považována za úspěšný projekt, vyšla britskou pokladnu na zhruba 12 miliard eur. Jejím pravým opakem byly hry v Aténách v roce 2004, po kterých zbyla 'spálená země' a 15 miliard vyhozených oknem.

V úplně jiných relacích pak operovaly Peking 2008 a Soči 2014, kde hry pokaždé stály přes 35 miliard eur.

Budapešť v porovnání třeba s Los Angeles zatím výrazně zaostává co do sportovních areálů. Nicméně výstavba většiny sportovišť je v plánu tak jak tak, ať už olympiáda do Maďarska zavítá nebo ne.

Do roku 2019 by měl vyrůst nový národní stadion, který pojme 65 tisíc diváků a bude domovem fotbalové reprezentace. Zbrusu nový plavecký komplex si zase napřesrok odbude svoji premiéru během světového šampionátu ve vodních sportech.  

Je třeba také zdůraznit, že plány na letní hry nezahrnují pouze Budapešť, ale v menší míře i deset dalších měst. Kupříkladu plachtění nebo golfový turnaj by mohly diváky přivést ke břehům Balatonu, největšího středoevropského jezera.

Proti olympijskému projektu se na politické scéně staví především strana Zelených. Někteří její členové nejsou proti ideji jako takové, spíše volají po přesunutí kandidatury na třicátá léta.

"Agenda 2020 by nám mohla po finanční stránce pomoci pouze v případě, pokud bychom měli 80-90 procent infrastruktury hotové již dnes," varuje Antal Csardi, člen městské rady v Budapešti.

Mezinárodní olympijský výbor vyřkne definitivní verdikt v září příštího roku. Ať už se olympiády chopí Budapešť, Los Angeles, Paříž nebo Řím, nezbývá než doufat, že letní hry budou přínosné pro diváky i pořadatelskou zemi, a že Agenda 2020 splní svůj účel.

Zdroje:
Reuters, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma