Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Olympijský vítěz Nieminen se po dvanácti letech vrátil na můstky

Olympijský vítěz Nieminen se po dvanácti letech vrátil na můstky
Toni Nieminen na XVI. zimních olympijských hrách v Albertville | zdroj: Profimedia

Legendární finský skokan na lyžích Toni Nieminen chystá comeback. Dvojnásobný olympijský vítěz z Albertville se v sobotu zúčastnil závodu ve finském Lahti a i přes dvanáctiletou přestávku a nedostatek tréninku si v konkurenci čtyřiceti skokanů nevedl vůbec špatně. 

Finský skok na lyžích neprožívá v posledních letech dobré období. Země, jež dala světu skokany výkonnosti čtyřnásobného olympijského vítěze Mattiho Nykänena či pětinásobného vítěze Turné čtyř můstků Janneho Ahonena, v současnosti nemá závodníka, který by se stabilně umísťoval v elitní třicítce Světového poháru.                      

Při zjevném nedostatku kvalitních mladých skokanů se úpadek finského skoku na lyžích snaží zvrátit slavní navrátilci. Po čtyřech letech se letos do Světového poháru vrátil nesporně talentovaný Harri Olli, jehož kariéru poznamenaly problémy s alkoholem, o svůj druhý comeback se nepříliš úspěšně pokouší i Janne Anohen.

Nyní se však podle dostupných informací schyluje ještě k zajímavějšímu návratu. Finského národního šampionátu se totiž zúčastnil i jednačtyřicetiletý Tony Nieminen. Legendární Fin debutoval ve Světovém poháru jako patnáctiletý v sezoně 1990/91. V následujícím roce ovládl Turné čtyř můstků, olympijský závod na velkém můstku i celkové hodnocení Světového poháru. Na životní sezonu však v následujících letech nedokázal navázat a po olympijských hrách v Salt Lake City ukončil sportovní kariéru. 

Někdejší nejmladší mužský olympijský vítěz v historii zimních olympijských her není zcela bez šancí vybojovat si místo v trápícím se finském národním mužstvu. Po pouhých deseti dnech tréninku obsadil v konkurenci čtyřiceti závodníků solidní sedmnácté místo, když předvedl skoky dlouhé 85,5 a 87 metrů. Vítězný Niko Kytösaho doletěl do vzdálenosti 96,5 a 89,5 metrů.

"Byl jsem hodně nervózní, ale bylo to zatraceně zábavné," nechal se po závodě slyšet Nieminen. Zároveň popřel, že by se mělo jednat o jeho jediný start. Olympijský vítěz z Albertville se hodlá zúčastnit i dalšího finského šampionátu, jenž se uskuteční již v dubnu. 

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma