Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Paroubek: Povinné pojištění na důchod? To sociální demokracie odmítá!

Paroubek: Povinné pojištění na důchod? To sociální demokracie odmítá!
zdroj: tisková zpráva

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítá, aby si lidé na důchod museli v budoucnu povinně spořit tím, že budou odvádět prostředky do soukromých penzijních fondů. Mimo jiné by byl přechod na tento systém hodně drahý. Paroubek to uvedl na odborném mezinárodním semináři Penzijní reforma v ČR: evoluce nebo revoluce?

Důchodovou reformou se momentálně zabývá odborná komise vedená Vladimírem Bezděkem. Prozatím zjistila, že bez dalších změn se český důchodový systém už nikdy nedostane z miliardových dluhů. Podle propočtů týmu mimo jiné hrozí, že v roce 2050 bude mít důchodový účet v dnešních cenách schodek kolem 120 miliard korun ročně.

Předběžné výpočty Bezděkovy komise Paroubek vnímá, ale podle něj jen nahrává ODS, která stále více hovoří o tom, že by měl vzniknout další spořící pilíř, tedy kombinace průběžného a fondového financování důchodů. Dokonce se ozývají z pravice i takové názory, že by si lidé měli na svůj důchod platit povinně.

ČSSD podle Paroubka také v této souvislosti znepokojuje nedávno přijatý vládní konvergenční program. Ten totiž předpokládá, že aktiva uložená ve fondech se mezi lety 2010 a 2020 zvýší z nynějších 3,4 procenta hrubého domácího produktu na 17,1 procenta. "To není možné dosáhnout jinak než zavedením povinného opt-outu, tedy vyvedení financí do systému financování důchodů, dojde tedy k částečné privatizaci důchodového systému," varoval Paroubek.

Vyvedení peněz do fondů by se podražilo

Přechod na jiný, než průběžný systém, by ale byl podle Paroubka hodně drahý. "Sociální demokracie odmítá vyvedení finančních prostředků ze základního důchodového systému," prohlásil Paroubek. Podle něj by takový systém znamenal přesun až 50 miliard korun ročně do privátních důchodových fondů.

„Důvodem takového kroku, tedy vyvedení peněz do soukromých fondů, by byl ten, že by finanční trhy měly pravidelný tok příjmů. Tomu rozumím, že by z toho měly zisk, ale zároveň před takovou kapitalizací důchodového systém varuji," podotkl Paroubek.

Předseda ČSSD chápe, že žádný penzijní fond nemůže být charitativní organizací, ale zdůrazňuje, že by pak tyto peníze byly závislé na tom, jaké jsou výkyvy na kapitálových trzích. Také podotkl, že právě tato závislost nedávno stála důchodce v USA 25 procent naspořených peněz.

„Hlavním cílem povinného důchodového spoření by také bylo, že by stát přenesl na jednotlivce odpovědnost a pak řekl, že za případné výkyvy není odpovědný. To je velmi pohodlné. Neoliberální stát pak pokrčí rameny a řekne: to je vaše věc?" zmínil dále Paroubek.

ČSSD navrhuje pozvolnou změnu

ČSSD navrhuje podle svého předsedy pozvolnou změnu důchodového systému, tedy evoluční. Není ale proti tomu, aby si lidé na důchod spořili. „Podpora ekonomického růstu, snižování nezaměstnanosti a zvyšování produktivity práce. Aktivní podpora rodin s dětmi, ekonomický růst a potírání nezaměstnanosti, to jsou opatření vedoucí k ekonomickým růstům," zmínil Paroubek. ČSSD podle něj chce, aby se v nejbližších letech důchody pohybovaly kolem 15 tisíc měsíčně, tedy ve výši 65 procent průměrné mzdy. „Dnes to je pouhých 50 procent," dodal Paroubek.

Svůj proslov na konferenci pak Paroubek završil tvrzením, že dnešní a ani budoucí důchodci nemohou doplácet na pravicové návrhy: „Nikdo nemiluje život, tak jako starý člověk. Proto důchodová reforma musí vést k tomu, aby starý člověk mohl život nejen milovat, ale taky ho důstojně žít. "

www.parlamentnilisty.cz