Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Phoenix na úvod v Praze zdolal Boston 5:2, dva góly dal Vrbata

Phoenix na úvod v Praze zdolal Boston 5:2, dva góly dal Vrbata
zdroj: tisková zpráva

Hokejisté Phoenixu ovládli první duel víkendového programu NHL v Praze a porazili Boston 5:2. Dvěma góly a jednou asistencí se dnes na úspěšném vstupu Coyotes do 93. ročníku slavné soutěže podílel Radim Vrbata, jeden ze čtyř českých aktérů zápasu v O2 areně. V dresu poražených zaznamenal jednu přihrávku David Krejčí.

Zaplněná libeňská hala sledovala atraktivnější podívanou než před dvěma roky při premiéře NHL v Česku, kdy New York Rangers dvakrát zdolali Tampu Bay 2:1. Už třetí výhru v Praze slavil útočník Petr Průcha, který si zopakoval po vystoupení s Rangers start s Coyotes. Vrbata tehdy hrál v dresu Tampy, takže tentokrát mohl být výrazně spokojenější. Odveta se hraje v neděli od 16:00.

Hned v zahajovacích sestavách se 15 tisícovkám diváků představili tři čeští hráči - Martin Hanzal s Vrbatou na straně Phoenixu a Krejčí v barvách Bostonu, který byl v prvním klání vedený jako domácí tým. A v úvodním dějství byli Češi před zcela zplněnou O2 arenou téměř u všeho zajímavého, co se na ledě dělo.

Krejčí vedl hned první výpad v úvodních vteřinách na Ilju Bryzgalova, ale bekhendovou střelou na ruského gólmana nevyzrál. Potom nabídl drzým průnikem Petr Průcha dorážku Scottiemu Upshallovi a v osmé minutě už Coyotes vedli díky Vrbatovi. Nejlepší střelec týmu z Arizony z minulé sezony tečoval ránu Adriana Aucoina sice nad branku, ale kotouč se mu odrazil od zadního mantinelu přímo na hokejku a Vrbata u levé tyče ze vzduchu načal svůj střelecký účet v novém ročníku.

Při vyloučení kapitána Phoenixu Shanea Doana se dostal v 13. minutě v oslabení do úniku Hanzal, ale blafákem do forhendu na Tuukku Raska v brance Bostonu nevyzrál. Po trestu pro Eda Jovanovského měl Boston na 36 vteřin výhodu pěti proti třem, ale v největší šanci neuspěl dvaačtyřicetiletý veterán Mark Recchi. Když potom pykal ještě Vrbata, mohl nevydařenou hru Bruins v početní výhodě korunovat při dalším sólu Průcha, ale Rask opět Bruins podržel.

V druhé třetině Phoenix rozhodl. Po 118 vteřinách dorážel úspěšně Taylor Pyatt a převážně nestranní příznivci v libeňské hale slavili i další dvě branky v síti Bostonu. V 36. minutě ujel opět do brejku sám Upshall a tentokrát už Rask neodolal. Sedmnáct vteřin před koncem druhé dvacetiminutovky zasadil další ránu Bostonu při trestu Brada Marchanda Eric Belanger a asistenci si u jeho trefy připsal i Vrbata.

V závěrečné třetině se dočkali gólové radosti i příznivci Bostonu. Ve 44. minutě vybídl zpoza branky mezi kruhy Milan Lucic Nathana Hortona a posila z Floridy zúročila převahu, kterou si jeho tým vytvořil v závěrečném dějství. Vzápětí se poprali bostonský Gregory Campbell s Vernonem Fiddlerem. V 50. minutě ještě více zdramatizoval utkání při Belangerově trestu svou druhou trefou Horton. V 59. minutě uťal naděje Bostonu Vrbata, který při power play trefil prázdnou branku a korunoval tak vydařený zápas.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma