Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

První trest za mechanický doping: Belgická cyklokrosařka dostala vysokou pokutu

První trest za mechanický doping: Belgická cyklokrosařka dostala vysokou pokutu
Belgičanka Femke Van Den Driesscheová v březnu ukončila sportovní kariéru | zdroj: Profimedia

Cyklokrosařka Femke Van Den Driesscheová, v jejímž kole byl na letošním světovém šampionátu objeven motorek, dostala od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) šestiletý zákaz činnosti. Mladá Belgičanka se tak stala historicky první cyklistkou, která byla potrestána za tzv. mechanický doping. 

Devatenáctiletá závodnice, jež v březnu ukončila sportovní kariéru, musí rovněž zaplatit pokutu dvacet tisíc švýcarských franků (asi 500 tisíc korun) a přijde o titul mistryně Evropy v kategorii do 23 let. Bronzovou medaili tak dodatečně získá česká reprezentantka Jana Czeczinkarová, která původně skončila na šampionátu čtvrtá.

Disciplinární komise UCI nejprve požadovala pro belgickou závodnici doživotní trest a pokutu 50 000 švýcarských franků, konečný verdikt byl však o poznání mírnější. Van Den Driesscheová byla diskvalifikována zpětně od října 2015, skrytý elektromotor byl v jednom z jejích kol objeven při lednovém mistrovství světa v cyklokrosu do 23 let.

Mezinárodní cyklistická unie zároveň zveřejnila počty zkontrolovaných kol v profesionálním pelotonu. Zatímco například na londýnském dráhovém šampionátu bylo zkontrolováno 274 kol, na jarní klasice Kolem Flander to bylo 216 kol a na Paříž-Roubaix komisaři prohlédli 232 kol. 

Zdroje:
Vlastní, CykloNovinky.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma