Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rozhovor: Freestyle BMX jezdec Ondřej Bělohoubek

Rozhovor: Freestyle BMX jezdec Ondřej Bělohoubek
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Dalším do party špičkových českých Freestyle BMX jezdců je Ondra Bělohoubek. I jeho jste letos mohli vidět v rámci série závodů XCUP 2011 a proto ani on neunikl rozhovoru. Přečtěte si, co na sebe Ondra prozradil, co má za sebou a dozvíte se také, jak dokáže tenhle sport někdy bolet.

Kdy jsi začal s BMX?

S bmx jsem začal v jedenácti letech. Byl jsem dítko ulice a vystřídal jsem nejrůznější sporty jako skateboarding, kolečkové brusle, na kterých jsem si bohužel zlomil ruku a jako poslední mě chytlo bmx, které mě baví dodnes!

Jaké bylo tvé první kolo?

Začátky byly opravdu těžké. Byl jsem malý prcek a moje kolo na mě bylo dost velké a těžké. Byl to dirtový speciál od amercké značky Free Agent. Nikdy na to kolo nezapomenu.

Kolik máš kol teď?

Kolo mám jen jedno. Víc jich nepotřebuji. Mám ho upravené přesně, tak jak potřebuji. Testuji rámy značky AGang, většinou dostanu jeden rám na sezonu.

Proč zrovna BMX?

Jak už jsem se zmínil, vystřídal jsem hodně sportů. Kromě bmx se rád svezu i na snowboardu. V bmx jsem ale nenašel jen zábavu, ale i životní styl a hlavně ty nejlepší přátele!

Jaký je rozdíl mezi freestyle a streetstyle a co jezdíš ty?

Bmx jako takové bych nazval Freestyle. Vše je o tom, co si člověk zvolí. Jaký styl, jaké triky a překážky. Proto název Freestyle. Já osobně mám nejradši ježdění ve skateparcích určené speciálně pro bmx kola. Občas se ale rád svezu na dirtech, což jsou hliněné skoky s mezerami, anebo po ulicích, což je street.

Kde a s kým trénuješ? Máš trenéra?

Nejčastěji jezdím ve Vehicle hale ve Stráži pod Ralskem. Je to hala, kde se dá jezdit i v zimě a z Liberce, kde bydlím je to kousek. Kromě Stráže se rád svezu třeba v Pardubicích nebo v Praze. V Liberci je to ale s podmínkami pro ježdění horší. Máme skatepark, ale je naprosto nevyhovující jak pro skate, tak pro bmx! Bohužel ale město nejspíš vidí jen fotbal a hokej, takže vidina nového parku, který by mohl fungovat klidně i pro celou republiku je mizivá. Trenéra nemám. Jezdím sám nebo s kamarády a triky okoukávám nejčastěji z internetu a od zahraničních jezdců.

Jak trénuješ? Posilovna nebo jenom kolo?

Abych se přiznal, tak posilovnu nevedu, ale chci začít. Nechci to ale nějak přehánět, protože mít velké svaly není žádná výhra, spíš brzda. Před ježděním se vždy protáhnu, jednak se mi jezdí líp a také je menší riziko zranění.

Jaká je konkurence u nás a v zahraničí?

Bmx v české republice je na opravdu vysoké úrovni! S klidem mohu říct, že bychom se ve světě neztratili. Už teď Čechy kvalitně reprezentuje třeba Michael Beran a Ondra Šléz a další jezdci přibývají! Na domácí scéně se objevuje spousta mladých a nadějných jezdců. Je to jen dobře, protože scéna díky tomu roste a pro mě to znamená, že musím neustále trénovat, aby mi „neujel vlak“.

Jaký byl tvůj nejhorší úraz?

Nejhorší úraz se mi stal v Berlíně na závodě Rebel Jam. Je to už dlouho, ale strach mám kvůli tomu doteď! Spadl jsem na obličej a vyrazil jsem si přední zuby, zlomil nos a způsobil otřes mozku s podezřením na krvácení. Omdlel jsem a ztratil paměť. Nejspíš je ale dobře, že si to nepamatuju... Tenhle pád mi dal velkou zkušenost a než se pustím do něčeho, čeho se bojím, dlouho přemýšlím.

Máš nějaký vzor?

Vzory a jezdce jsem obdivoval hlavně dřív. Čím jsem starší, tím víc vše beru jinak. Hodně jezdců mě inspiruje a líbí se mi jak jezdí, ale nechci jezdit jako někdo jiný. Můj sen a cíl v ježdění je najít si ten svůj styl a svojí cestičku.

Jak si strávil léto?

Léto jsem strávil hlavně na kole, s přáteli a mojí dívkou. Navštívil jsem závody v Německu a ve Finsku a vše si užil.

Tvoje nnejlepší umístěn?.

K dobrým výsledkům mohu zařadit druhé místo na „X-games China Cycle“ v čínské Šanghaji a jedenáctá místa ve Finsku na Stadi Session a ve Francii na Vibrations Urbaines. Obojí v kategorii profesionálů. Na českých závodech se mi povedlo vyhrát český pohár XCUP v kategorii Pro.

Umístění, kterého si ty sám nejvíc ceníš.

Za svůj nejlepší výsledek považuju moje první závody v životě. Bylo mi 14 let a byl jsem neskutečně vystrašený. Povedlo se mi všechny porazit a vyhrát tak amatérskou kategorii. Tento výsledek je pro mě ze všech mých výsledků ten nejdůležitější.

Kdy začíná a jak vypadá sezóna BMX ridera – jak jsi na tom ty?

Sezona v podstatě nikdy nekončí ani nezačíná. Jde jen o to, jak často jezdíte a kde. Přes zimu se nejezdí tak často a jen v halách. V létě se dá jezdit každý den a cestovat po nejrůznějších parcích. Moje sezóna spočívá právě v cestování a ježdění v různých parcích. Kromě ježdění spolupracuji s mými sponzori DC, Dakine a AGang.

Slovo závěrem ;)

Chtěl bych poděkovat rodičům, hlavně tátovi za všechnu jeho podporu! Dále bych chtěl poděkovat sponzorům DC, AGang a Dakine! Dále kamarádům a mojí dívce za to, že se mnou mají trpělivost, hehe. Have fun!

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma