Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Rudým ďáblům dochází šťáva. Dokáže Mourinho znovu rozeznít 'pekelné zvony?'

Rudým ďáblům dochází šťáva. Dokáže Mourinho znovu rozeznít 'pekelné zvony?'
Bude spojení Mourinho-United fungovat, nebo to dopadne jako v Chelsea? | zdroj: Profimedia

Zapomeňte na poslední tři roky. Takovými slovy zahájil trenér José Mourinho své působení v Manchesteru United. Anglický velkoklub se stále nevzpamatoval z odchodu svého dlouholetého vůdce Alexe Fergusona, který u Rudých ďáblů působil 26 let a s klubem vybojoval 38 trofejí. Skotský taktik předal v roce 2013 maršálskou hůl do rukou svého nástupce Davida Moyese, ale ani on, ani jeho následovník Louis Van Gaal nedokázali mužstvo převést do nové éry. Povede se to Mourinhovi?

Portugalský kouč má jasný úkol – dostat United zpátky mezi elitu. Manchester se letos podruhé za poslední tři roky nekvalifikoval do Ligy mistrů a to bylo za Fergusonových časů takřka nemyslitelné.

Jenomže nejde pouze o Fergusona a staré dobré Rudé ďábly, jejichž návrat fanoušci požadují. Konkurence v Premier League roste exponenciálním tempem a v příštích létech to nebude lepší (samozřejmě z pohledu klubu, pro diváka jenom dobře).

Chelsea, Manchester City a Tottenham se mezi anglickou fotbalovou 'šlechtou' už úspěšně aklimatizovaly, letos si trochu té modré krve dopřáli i Leicester a West Ham.

Anglická liga je totiž jednoznačně nejsledovanější fotbalovou soutěží planety a tak do ní tečou peníze, o kterých se německé Bundeslize nebo italské Serii A může jenom zdát. A v příštích letech se nůžky mezi Ostrovy a kontinentální Evropou rozevřou ještě více.

Náznaky budoucí fotbalové migrace směrem Anglie jsou ostatně patrné již dnes. Mourinho totiž není jediným světoznámým koučem, který v příští sezoně usedne na lavičku týmu z Premier League.

Již v průběhu letošního ročníku ulovil Liverpool Jürgena Kloppa, jednoho z nejnadanějších německých trenérů současnosti, který předchozích sedm let vedl Dortmund. Chelsea pro změnu zlákala italského stratéga Antonia Conteho, jenž má ve sbírce tři ligové tituly s Juventusem Turín. No a Josepa Guardiolu, který bude od příštího ročníku koučovat Manchester City, snad ani nemusíme představovat.

Co bylo, bylo. Teď tu velím já!

Jak je patrné, Mourinho to v novém působišti nebude mít vůbec jednoduché. Nároky fanoušků jsou vražedné, a co si budeme povídat, poslední angažmá třiapadesátiletého Portugalce na střídačce Chelsea dopadlo prachmizerně.

Mourinho si však bude chtít napravit reputaci stůj co stůj. Navíc nelze pominout fakt, že jen půl roku před svým vyhazovem ze Stamford Bridge dovedl Blues k ligovému titulu.

„Cítím, že tohle angažmá přišlo ve správný moment mé kariéry. Manchester je bezpochyby mužstvem, k jehož trénování potřebujete roky praxe. Je to velkoklub v pravém slova smyslu a ten si žádá to nejlepší, co mu trh může nabídnout,“ řekl portugalský taktik, který s United podepsal tříletou smlouvu.

Prvním větším testem bude pro Mourinha a jeho svěřence Mezinárodní pohár klubů, exhibiční turnaj, který proběhne na přelomu července a srpna. Jde sice jen o přípravu, ale celého klání se bude účastnit řada slavných klubů včetně Barcelony, Realu Madrid nebo Bayernu Mnichov.

Zajímavosti z Mourinhovy kariéry

- Získal 22 trofejí s pěti různými kluby

- Vyhrál portugalskou, španělskou, anglickou i italskou ligu

- Dvakrát zvítězil v Lize mistrů (2004 FC Porto, 2010 Inter Milán)

- Na postu hlavního kouče působí od roku 2000, největší část kariéry strávil v Chelsea (necelých sedm let)

- V roce 2010 se stal prvním držitelem ocenění FIFA pro nejlepšího kouče planety

Aby mohli být United v následující sezoně úspěšní, musejí podle Mourinha hráči hodit za hlavu poslední tři roky. „Vidím to jednoduše – na jedné straně máte celou slavnou historii Manchesteru United, na té druhé minulé tři sezony. Chceme-li bojovat o trofeje, musíme navázat na to první,“ má jasno portugalský kouč.

O úspěchu a neúspěchu v příštím ročníku bude do velké míry rozhodovat letní přestupové období. Již nějaký čas se spekuluje o tom, že by na Old Trafford mohl přijít švédský kanonýr Zlatan Ibrahimovič. Mourinho má údajně v hledáčku také útočníka Realu Madrid Karima Benzemu.

Ale i kdyby měl zkušený trenér výjimečně šťastnou ruku při výběru hráčů a jeho svěřenci pracovali až do roztrhání těla, fanoušci United se musejí smířit s faktem, že takové dominance, jakou se honosí Paris St. Germain ve Francii, Juventus v Itálii nebo Bayern v Německu, není v současné Premier League žádný klub dlouhodobě schopen. Konkurence je prostě moc veliká.

Zdroje:
independent, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma