Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rychlobruslařský svaz koupí pozemky pro halu ve Velkém Oseku

Rychlobruslařský svaz koupí pozemky pro halu ve Velkém Oseku
zdroj: Mediafax

Český svaz rychlobruslení odkoupí od obce Velký Osek na Kolínsku akcie společnosti Velkoosecká sportovní a bude vlastnit pozemky, na kterých má stát plánovaná rychlobruslařská hala.

Zastupitelé obce o tom rozhodli na úterním jednání, protože obec nesehnala investora. Cena, za kterou svaz akciovou společnost koupí, je 17 milionů korun, což je základní kapitál Velkoosecké sportovní, která se o celý projekt dosud starala.

"Je to riziková akce. Realizace sice musí podle smlouvy začít do pěti let, ale není daný její konec," řekl člen zastupitelstva Pavel Drahovzal.

Cílem projektu Národního bruslařského stadionu je především poskytnout profesionální tréninkové zázemí dvojnásobné olympijské vítězce Martině Sáblíkové. O výstavbě rychlobruslařské haly na Kolínsku se mluví již několik let. Sáblíková se tam i s trenérem Petrem Novákem již přestěhovala, zatím ale stále nemá kde trénovat.

Podle Nováka souvisí odprodej pozemků i s blížícími se volbami. "Pozemky jsou připraveny ke stavbě. Existují však obavy, že by se mohly použít i ve stavbě například domů. Takhle k tomu nedojde," řekl dnes Novák ČTK. Na záměru postavit ve Velkém Oseku arénu se podle něj nic nemění.

Obec nabídla pro stavbu haly své pozemky v hodnotě 17 milionů korun, které převedla na společnost Velkoosecká sportovní, založenou k tomuto účelu, a očekávala finanční podporu od státu. Ta však nepřišla, a proto se představenstvo začalo poohlížet po soukromém investorovi.

Starosta Velkého Oseku a předseda akciové společnosti Jiří Otta několik měsíců avizoval, že investor, který je ochotný na stavbu uvolnit požadovaných 1,5 miliardy korun, je na světě. Dodnes ale podle serveru neuvedl, o koho jde.

Dokončení dohody podle Otty nejdříve komplikovala neplatná územní rozhodnutí, později absence záruky od politiků. Investor údajně požadoval, aby se v horizontu 15 let neměnily daně a podmínky při provozování haly.

V Česku žádná umělá rychlobruslařská dráha není. Sáblíková dlouho trénovala na hrbolatých rybnících, pokud nějaké na Vysočině zamrzly. Přesto na letošních olympijských hrách ve Vancouveru získala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili, je rovněž šestinásobnou mistryní světa.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma