Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Šarapovová není jediná. Meldonium užívalo přinejmenším dalších osm sportovců

Šarapovová není jediná. Meldonium užívalo přinejmenším dalších osm sportovců
K lepším výkonům si měl melodiem pomáhat i olympijský vítěz Semion Jelistratov | zdroj: Profimedia

Ačkoliv je pětinásobná grandslamová šampionka Maria Šarapovová bezesporu nejznámější postavou světového sportu, jež byla pozitivně testována na meldonium, zároveň je jen jedním z mnoha sportovců, kteří v souvislosti s užíváním tohoto antiischemického léku lotyšského původu neprošli dopingovou kontrolou. 

Oficiálně jsou potvrzeny dopingové prohřešky rychlobruslaře na krátké dráze Semiona Jelistratova a bývalé mistryně Evropy v tancích na ledě Jekatěriny Bobrovové. Úřadující světový šampion na trati 1500 metrů Elistratov již začátkem týdne uvedl, že o víkendu nebude v jihokorejském Soulu obhajovat svůj titul, důvodem jeho absence však měly být zdravotní problémy.

Podle ruských a nizozemských médií neprošel antidopingovou kontrolou ani jednadvacetiletý rychlobruslař Pavel Kuližnikov, držitel světových rekordů na tratích 500 a 1000 metrů. Pětinásobný světový šampion si již v minulosti odpykal jeden dopingový trest, v roce 2012 byl totiž v jeho těle nalezen zakázaný stimulant metylhexanamin.

Meldonium (mildronate), jež zlepšuje krevní oběh, posiluje činnost srdečního svalu, aktivuje funkce centrálního nervového systému a urychluje rekonvalescenci, bylo na seznam zakázaných látek uvedeno až na začátku letošního roku. Podle prezidenta Světové antidopingové agentury Craiga Reedieho by běžným trestem za jeho užití měl být roční zákaz činnosti.

Kromě výše uvedených bylo v posledních týdnech na meldonium pozitivně testováno dalších pět sportovců. Jednalo se o ruského cyklistu Eduarda Vorganova, etiopského vytrvalce Endeshawa Negesseho, švédskou běžkyni etiopského původu Abebu Aregawiovou či ukrajinské biatlonisty Olgu Abramovovou a Artěma Tyščenka. Zatím nepotvrzen je doping u volejbalisty Alexandra Markina, jednoho z členů ruského národního týmu.

Nejen ruský ministr sportu Vitalij Mutko přitom očekává, že v blízké budoucnosti budou odhaleni další provinilci. „Bohužel si myslím, že se pár pozitivních testů ještě objeví,“ reagoval Mutko na pondělní odhalení dopingu Šarapovové. „Meldonium užívalo hodně sportovců.“  

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma