Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Sbohem, Kanado! Play-off NHL bude letos ryze americkou záležitostí

Sbohem, Kanado! Play-off NHL bude letos ryze americkou záležitostí
Montrealu zkomplikovalo sezonu dlouhodobé zranění brankáře Careyho Price | zdroj: Profimedia

Očekávané se stalo skutečností. Žádný ze sedmi kanadských klubů se nepodívá do vyřazovacích bojů zámořské NHL. Již týden před koncem základní části soutěže je tak jisté, že ani letos neskončí dlouhé kanadské čekání na Stanley Cup, jež trvá od roku 1993, kdy slavnou trofej zvedli nad hlavu hráči Montrealu Canadiens. 

Posledním kanadským klubem s alespoň teoretickou šancí na postup do play-off byla ještě ve středu Ottawa. O tu však, navzdory vlastnímu vítězství nad Winnipegem, přišla v okamžiku, kdy Philadelphia po samostatných nájezdech porazila Washington. Dalších šest celků ztratilo postupové šance už dříve. Zatímco Calgary, Vancouver, Winnipeg a Edmonton okupují poslední místa Západní konference, Torontu patří pozice nejhoršího celku Východu.

Jedním z největších překvapení letošního ročníku NHL je však předčasné vyřazení Montrealu, jenž do nové sezony vlétl impozantní sérií devíti výher v řadě. Postupové plány Canadiens dostaly povážlivou trhlinu už na konci října, kdy se zranil Carey Price, nejužitečnější hráč minulé sezony a držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře. Ať už se jeho náhradník Mike Condon snažil sebevíc, oslabený tým dokázal ve zbytku sezony vyhrát jen osmnáct z 54 utkání.

„V loňském roce bylo v play-off pět kanadských týmů a letos tam není ani jeden. To ukazuje, jak křehké a nestabilní některé týmy jsou. Můžeme samozřejmě konstatovat, že určitou roli v tom hrála zranění klíčových hráčů, ale rozhodně to nebyl jediný faktor,“ myslí si bývalý kanadský útočník Pete Mahovlich, jenž v dresu Habs čtyřikrát vyhrál Stanley Cup.

Jedná se o nejhorší výsledek kanadských klubů za posledních šestačtyřicet let. Žádný z nich se do play-off nedostal pouze v roce 1970, tehdy ale byla situace diametrálně odlišná, protože NHL hrálo dvanáct týmů a Kanada mezi nimi měla jen dva zástupce (Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs).

Od té doby platilo, že vyřazovací část každoročně hrály minimálně dva kanadské celky – a to s výjimkou roků 1973 a 2014, kdy byl jediným postupujícím Montreal, který však vyhrál Stanley Cup, resp. hrál finále Východní konference.

Pocity všech tak asi nejlépe vyjádřil obránce Vancouveru Chris Tanev: „Je to na ho***. Jsem Kanaďan, a proto chci, aby kanadské týmy hrály play-off. Bereme to tak, že hokej je náš sport.“ Jisté je, že letošní zaváhání bude pro kanadské týmy znamenat značné finanční ztráty. Zároveň se však mohou uklidňovat skutečností, že k podobné situaci dochází jen jednou za 46 let. 

Zdroje:
Vlastní, Russia Today

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma