Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Setkání s hrdinou: po 27 letech poznal muže, díky kterému přežil fotbalovou katastrofu

Setkání s hrdinou: po 27 letech poznal muže, díky kterému přežil fotbalovou katastrofu
Joe Smith a jeho zachránce | zdroj: Youtube - ITV News

V roce 1989 došlo v anglickém Sheffieldu k jedné z nejtragičtějších událostí v historii kopané. Bezpečnostní složky na stadionu Hillsborough absolutně nezvládly příval fanoušků a na přeplněných tribunách následně vypukla obrovská tlačenice, ve které bylo ušlapáno 96 lidí. V epicentru davové hysterie se nacházel i tehdy osmiletý Joe Smith, který vyvázl živý a zdravý jen díky pomoci neznámého muže. Minulý čtvrtek, více jak 27 let po nešťastných událostech onoho dubnového odpoledne, si mohl Smith konečně potřást rukou se svým zachráncem.

K dojemnému shledání přitom došlo více méně náhodou. Před pár dny odvysílala televize BBC nový dokument o Hillsborough, v němž byly použity i dosud nezveřejněné záběry. Na jednom z nich byl zachycený muž, který nese na ramenou malého chlapce.

Tím chlapcem byl Joe Smith. Ten po odvysílání dokumentu na nic nečekal a rozjel vlastní pátrací akci. „Muž, kterého vidíte v záběru, mi zachránil život. Až do dneška jsem netušil, že taková nahrávka existuje. Prosím, sdílejte tento status. Moc rád bych se s tím člověkem setkal a poděkoval mu,“ napsal na svém facebookovém účtu.

Zdánlivě nesplnitelného úkolu se chopili redaktoři z ITV Granada Reports, kteří dokázali najít tajemného zachránce – jistého Johna McMahona z malého městečka Connah's Quay v severovýchodním Walesu – a zprostředkovat jeho setkání se Smithem.

„Nebýt jeho, tak tady dneska možná nejsem. Johnovi se označení hrdina moc nelíbí, ale přesně tím pro mě vždycky byl a bude,“ popsal své dojmy Smith.

Oba muži se sešli před stadionem Anfield Road v Liverpoolu, kde vzdali hold obětem Hillsboroughské tragédie, jejichž jména jsou zvěčněna na pamětní desce umístěné před vstupem do arény.

„Joe na tom nebyl dobře a potřeboval se rychle dostat pryč, tak jsem mu pomohl. Jednal jsem instinktivně. Všude kolem vládl naprostý chaos. Nemohl jsem tomu nečinně přihlížet,“ vzpomínal McMahon.

Smith ale nebyl jediný, komu toho dne možná zachránil život. Jakmile McMahon odnesl svého malého pasažéra do bezpečí, běžel na pomoc dalším lidem, kteří byli v tu chvíli stále ještě uvěznění na stadioně. „Byl jsem pouze jedním z mnoha. Další tisíce lidí dělali to samé, co já,“ dodal skromně.

Zdroje:
Vlastní, Breaking News

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma