Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Sevilla opět ve finále, Dněpropetrovsk překvapil

Sevilla opět ve finále, Dněpropetrovsk překvapil
Brankář Sevilly Sergio Rico oslavuje | zdroj: Profimedia

Fotbalisté Sevilly budou obhajovat triumf v Evropské lize. V semifinálové odvetě porazili Fiorentinu na jejím hřišti 2:0 a v součtu s úvodní výhrou 3:0 jednoznačně postoupili do finále. Překvapivý postup si v druhém utkání zajistil ukrajinský Dněpropetrovsk, který vyřadil favorizovanou Neaopol po výsledcích 1:1 a 1:0.

Semifinále mezi Fiorentinou a Sevillou bylo v podstatě jasnou záležitostí. Sevilla rozhodla už v prvním zápase a v odvetě si postup v klidu hlídala. Zvlášť když ve 22. minutě poslal před branku přízemní centr z přímého kopu Banega a kanonýr Bacca zblízka dostal míč do sítě.

O pět minut později po další hezké kombinaci doklepl zblízka Carrico a bylo vše jasné. V druhé navíc zahodil penaltu domácí Iličič a tak se Sevilla radovala z postupu do svého čtvrtého finále Evropské ligy respektive Poháru UEFA.

Předchozí tři účasti v letech 2006, 2007 a 2014 vždy proměnila v titul.

Pro Dněpropetrovsk byl historickým úspěchem už postup do semifinále, ale tým s českým gólmanem Janem Laštůvkou na lavičce a zraněným Ondřejem Mazuchem na soupisce se s tím nespokojil a vytáhl se i na Neapol. Hrdinou se stal útočník Jevgenij Selezňov, který nejprve zařídil remízu 1:1 v Itálii a v dnešní odvetě vstřelil postupový gól.

Neapol sice měla první velkou šanci, ale Higuaína skvěle vychytal brankář Bojko. Také Selezňov první šanci nevyužil, v 58. minutě si však počínal výborně v pokutovém území, po centru Konopljanky vyhrál hlavičkový souboj a zády k brance usměrnil míč mimo dosah gólmana. 

Neapol zabrala a snažila se alespoň vyrovnat a vynutit si prodloužení, ale Dněpropetrovsk se za silného deště ubránil a vybojoval senzační postup. Dosud přitom nemá ani ukrajinský titul, loni byl druhý. Dvakrát ligový triumf slavil ještě v dobách Sovětského svazu.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma