Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Tři body od zázraku: V Leicesteru už chladí šampaňské, zítra může být hotovo

Tři body od zázraku: V Leicesteru už chladí šampaňské, zítra může být hotovo
Leicester prohrál v letošní sezoně anglické ligy pouze tři střetnutí | zdroj: Profimedia

Příběh o outsiderech, kteří svou pílí a odhodláním překonají rozličné překážky, přemůžou slavné soupeře a vystoupají až na zlatý piedestal, je námětem snad každého druhého sportovního filmu "made in Hollywood". Teď mohou američtí scénáristé znovu žhavit své mozkovny na plné obrátky, protože malý fotbalový zázrak, který mají na dosah hráči Leicesteru, si zaslouží minimálně jeden celovečerák.  

Dveře k anglickému trůnu mají Lišky otevřené dokořán. Tři kola před koncem sezony vévodí tabulce Premier League se sedmibodovým náskokem na druhý Tottenham. Pokud zítra zvítězí na hřišti Manchesteru United, mají titul v kapse. Pokud neuspějí, ale Tottenham si v pondělí vyláme zuby na Chelsea, mají titul v kapse.

Jestliže skončí oba zápasy remízou, naplní se vítězný scénář také. A kdyby by to náhodou nevyšlo tento týden, budou mít fotbalisté Leicesteru ještě dva pokusy k dobru.

Trenér Claudio Ranieri však burcuje své hráče, aby na nic nečekali a o zisku ligové trofeje rozhodli již zítra na Old Trafford. "Máme šanci získat titul. Taková příležitost může přijít jen jednou za život. Musíme sehrát perfektní utkání a v hollywoodském stylu ukončit letošní sezonu. Jako každá pohádka i ta naše si zaslouží svůj happyend."

Příběhem Ranieriho skvadry žije celá země. Loni Leicester div nespadl do druhé ligy, letos nechává slavnou konkurenci daleko za sebou. Anglické mužstvo se poprvé v historii kvalifikovalo do Ligy mistrů a v zápase s United může oslavit také premiérový ligový titul.

"Je to nepopsatelný pocit. Dennodenně potkáváme lidi, kteří nám děkují za naši práci a za naše výsledky. Není tak těžké je pochopit. Tohle město ještě nikdy nic podobného nezažilo a všichni dobře vědí, že máme na dosah historický úspěch," řekl Ranieri.

Jeho svěřence ale nečeká na Old Trafford snadné utkání. Nad Manchesterem totiž visí Damoklův meč v podobě neúčasti v příštím ročníku Ligy mistrů (na čtvrtý Arsenal ztrácí pět bodů), takže Rooney a spol. musejí pořádně šlápnout do pedálů, aby si vysloužili vstupenku mezi elitu.

Ranieri však věří, že se jeho hráči s těžkým úkolem dokážou popasovat: "Na tréninku z nich srší energie a odhodlání. Ve sportu nikdy nevíte, co se může stát, ale vždy se můžete připravit na nejhorší. Nebudu své hráče uklidňovat ani pronášet sáhodlouhé proslovy. Chci, aby zůstali hladoví po úspěchu a dotlačili tuhle kocábku až ke břehu."

Zdroje:
Reuters, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma