Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Barceloně začal soud s Messim. Fotbalovému mágovi hrozí dva roky

V Barceloně začal soud s Messim. Fotbalovému mágovi hrozí dva roky
Lionel Messi se letos v lednu stal popáté v kariéře držitelem Zlatého míče | zdroj: Profimedia

Ve Španělské Barceloně začal ostře sledovaný soudní proces s fotbalovou superstar Lionelem Messim. Argentinský útočník je společně se svým otcem obviněn z daňových podvodů a kromě finančních postihů mu hrozí i odnětí svobody v délce 22 měsíců.  

Podle obžaloby připravil Messi v letech 2007 až 2009 státní kasu o 4,16 milionu eur. Pomocí krycích společností založených v Uruguayi a Belize měl prodávat tzv. image rights (práva na komerční využití) světoznámým společnostem jako je Adidas, Pepsi-Cola nebo Danone, přičemž se vyhnul placení daně z příjmu.

V případě, že bude prokázána vina, hrozí Messimu a jeho otci Jorgemu Horaciovi, který podle všeho tyto aktivity řídil, odnětí svobody v délce až 22 měsíců a pokuta ve výši nedoplatků.

Panamská krize

Messi se v minulosti opakovaně hájil tvrzením, že se o finance a daňové záležitosti nezajímá a vše má pod palcem jeho rodič. "Podepisoval jsem smlouvy, aniž bych je předtím četl. Tohle má na starosti můj otec. A já mu plně důvěřuji," prohlásil osmadvacetiletý forvard.

Státní zástupce dokonce podal žádost, aby byl soudní proces veden pouze proti Jorgemu Horaciovi. Úřad prokurátora to však v říjnu minulého roku odmítl s odůvodněním, že "některé důkazy ukazují na Messiho spoluúčast při páchání trestné činnosti".

Oběma mužům nepřidaly na věrohodnosti ani tzv. Panama Papers, které naznačují, že v roce 2013 (tedy v době, kdy celá kauza odstartovala) si rodina vytvořila nový penězovod ve střední Americe, aby mohla pokračovat v nekalých finančních praktikách.

Jorge Horacio sice přiznal existenci společnosti založené v Panamě, jedním dechem ale dodal, že přes ni nikdy neprošly žádné peníze.

Jde o spiknutí, tvrdí trenér Barcelony

Problémy se zákonem zatím Messimu nijak zvlášť neuškodily. Hvězdný útočník je podle magazínu Forbes čtvrtým nejlépe placeným sportovcem planety (jen loni si přišel na 65 milionů eur) a mezi fotbalisty stojí na samotném vrcholku pyramidy.

Za pětinásobného vítěze Zlatého míče se postavil argentinský fotbalový svaz i vedení Barcelony, trenér katalánského klubu Luis Enrique dokonce celou kauzu označil za komplot, jehož cílem je pošpinit jméno hráče i celého týmu.

Zdroje:
France24.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma