Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Vadí vám arogantní jezdci? Robozávody mají řešení

Vadí vám arogantní jezdci? Robozávody mají řešení
Bude Lewis Hamilton jednoho dne nahrazen umělou inteligencí? | zdroj: ThinkStock

Technologický vývoj se řítí neúprosným tempem kupředu. Loni odstartovala prvním ročníkem soutěž Formule E, ve které proti sobě bojují monoposty poháněné čistě elektrickou energií. Na příští rok plánuje vedení této závodní série další novinku – robozávody, které ze světa motorů odstraní jeden důležitý prvek. Jezdce.

Nový šampionát by měl výrobcům automobilů nabídnout ideální testovací prostředí pro vývoj autonomních jízdních systémů.

Vzhledem k tomu, že hlavním patronátem tohoto konceptu je Formule E, se budou robozávody konat na stejných okruzích, na kterých se prohánějí elektrická vozidla.

Klání se má účastnit deset týmů, které budou mít k dispozici dva vlastní vozy. Monoposty budou mít totožné parametry bez ohledu na jejich vlastníka, takže o výsledcích závodů budou rozhodovat výpočetní algoritmy a technologie pracující s prvkem umělé inteligence.

Cílem projektu je předvést veřejnosti současnou úroveň zautomatizované techniky a zároveň cestu, kterou se může do budoucna ubírat.

"Věříme, že v budoucnosti budou všechna vozidla poháněna elektrickou energií a řízena umělou inteligencí, což povede nejen k šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí, ale také k výraznému zlepšení bezpečnosti na silnicích po celém světě," prorokuje ruský podnikatel Denis Sverdlov, otec myšlenky robozávodů.

Zdroje:
Daily Mirror

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma