Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vitalij Kličko suverénně vybodoval Briggse a obhájil titul

Vitalij Kličko suverénně vybodoval Briggse a obhájil titul
zdroj: tisková zpráva

Vitalij Kličko s přehledem obhájil titul profesionálního mistra světa v boxu těžké váhy podle organizace WBC. Ukrajinský šampion porazil v Hamburku vyzyvatele Shannona Briggse jednoznačně na body, přes místy drtivou převahu se mu ale nepodařilo v dvanáctikolovém duelu amerického soupeře knokautovat.

Devětatřicetiletý Kličko měl v Hamburku domácí prostředí a zápasu dominoval od prvního kola. Byl aktivnější a často soupeře zasahoval, zatímco sám inkasoval sporadicky.

Briggs zůstal za očekáváním, která vyvolal sebevědomými výroky před zápasem. I ty nejtěžší údery ale přestál, třebaže několikrát byl zralý na předčasný konec. Na konci sedmého kola jej zřejmě zachránil gong, na prahu knokautu se pak ocitl v desátém a pak ještě v posledním kole, kdy se Kličko snažil na poslední chvíli splnit přání šestnáctitisícového publika.

Na knokaut ale nedošlo a po závěrečném gongu zakroutil staronový šampion přezdívaný Železná pěst nevěřícně hlavou. "Překvapil mě, kolik toho vydržel. Nemohl jsem věřit, že pořád stojí na nohou, po tolika úderech. Má velké srdce, zaslouží uznání," řekl Kličko.

V Německu žijící Ukrajinec si připsal ve 43. profesionálním duelu 41. triumf, teprve potřetí přitom musel při svém vítězství odboxovat celý zápas. Briggs odešel ve svém 58. duelu pošesté poražen a nechal se slyšet, že nikdy nenastoupil proti lepšímu boxerovi. "Boxoval jsem proti Georgi Foremanovi, boxoval jsem proti Lennoxu Lewisovi, ale Vitalij je nejlepší," vyjádřil se uznale Briggs, který v kariéře knokautoval 45 soupeřů.

Všechny tituly významných profesionálních organizací tak nadále zůstávají v rodině Kličkových. O pět let mladší bratr Vladimir, který v Hamburku dělal Vitalijovi tradičně sekundanta, má v držení pásy federací WBO, IBF a IBO. Bude je obhajovat 11. prosince proti Britovi Derecku Chisorovi.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,450 23,630
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma