Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Život-neživot pokračuje. Schumacherova rehabilitace zabere roky

Život-neživot pokračuje. Schumacherova rehabilitace zabere roky
Michael Schumacher | zdroj: Profimedia

Zdravotní stav bývalé ikony Formule 1 Michaela Schumachera zůstává stále velmi vážný. O sedminásobného mistra světa dennodenně pečuje lékařský tým 15 specialistů, rehabilitace však probíhá mravenčím tempem. Jen týdenní náklady na léčbu přitom přesahují částku 115 tisíc dolarů (zhruba 2,7 milionu korun).

Šestačtyřicetiletý pilot se zranil v prosinci 2013 během lyžování ve francouzském Méribelu. Okamžitě po nehodě byl převezen do nemocnice v Grenoblu, kde ho operovali. Trvalo však dalších 159 dní, než rodák z Hürthu procitl z kómatu.

Následně strávil nějaký čas na klinice v Lausanne. Loni v září bylo rozhodnuto, že další léčba bude probíhat v jeho domě u ženevského jezera.

"Není schopen mluvit ani chodit. Má jen omezené povědomí o svém okolí. Celý proces rehabilitace je až bolestně pomalý," citoval interní zdroj server Express.uk.

Během času stráveného v kómatu přišel Schumacher o čtvrtinu své tělesné váhy. "Ztráta hmotnosti je u pacientů v bezvědomí sice zcela normální, nicméně 20 kilo je přece jen hodně pro člověka s průměrnou tělesnou váhou," varoval profesor Curt Diehm z fakultní nemocnice v německém Karlsbadu.

"Vzhledem k dlouhodobé nehybnosti je třeba předpokládat, že došlo i k značné degradaci svalstva," dodal. 

Každý má svého anděla strážného

Kromě lékařů pečuje o Schumachera i jeho manželka Corinna, která se zdravotní stav manžela snaží držet pod pokličkou, aby tak předešla nechtěnému zájmu ze strany médií.

"Měl jsem obrovské štěstí, že se mi podařilo najít partnerku, která se přizpůsobila nelehkému tempu mého života. Snad nikdy jsme neměli vážnější spor. Přičítám to tomu, že sdílíme stejné hodnoty. Celou moji kariéru stála po mém boku jako můj strážní anděl," řekl německý pilot jen pár dní před tragickou nehodou.

"Oba pocházejí ze stejného kraje, oba se narodili v malém městečku. Sdílejí spolu skutečné fyzické i duchovní pouto. Kdyby tu havárii nepřežil, Corinnu by to poznamenalo do konce života," uvedl nejmenovaný zdroj z blízkých kruhů Schumacherových.

Manželství trvající už přes 20 let si však i v příštích letech projde krušnými časy. Podle jednoho z lékařů, který pečoval o Schumachera během jeho hospitalizace v Grenoblu, totiž potrvá nejméně tři roky, než se zdravotní stav německého jezdce viditelně zlepší.

Zdroje:
Daily Mirror, Vlastní, Express.co.uk

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma