Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Změny nečekejte. MS 2022 zůstane v Kataru, tvrdí prezident FIFA Infantino

Změny nečekejte. MS 2022 zůstane v Kataru, tvrdí prezident FIFA Infantino
Gianni Infantino s trofejí pro vítěze místního fotbalového turnaje v Dauhá | zdroj: Profimedia

Korupcí opředené fotbalové mistrovství světa v roce 2022 nebude měnit pořadatelskou zemi. Navzdory vytrvalé kritice ze strany rozličných mezinárodních organizací se nový prezident FIFA Gianni Infantino nehodlá zabývat myšlenkou, že by se světový šampionát mohl přestěhovat z Kataru do jiné lokality.

Italský funkcionář, který usedl do předsednického křesla koncem února, se tento týden vydal na třídenní expediční cestu po Kataru. Žádné velké pozdvižení však jeho návštěva nevyvolala.

Infantino sice v pátek slíbil veřejnosti vytvoření nové kontrolní instituce FIFA, která by se měla zabývat lidsko-právními otázkami ve všech regionech, ve kterých Mezinárodní fotbalová federace provozuje své soutěže, nicméně žádné bližší informace o tom, jak bude nový úřad fungovat nebo jak bude prosazovat svoji autoritu, nejsou známy.

Infantino chtěl svým prohlášením především otupit novou vlnu kritiky, která se na Katar sesypala poté, co Amnesty International uveřejnila minulý měsíc svoji 52stránkovou zprávu o pracovních podmínkách dělníků, kteří se podílejí na stavbách určených pro světový šampionát.

Organizace se sídlem v Londýně se zaměřila především na stadion Khalifa v metropoli Dauhá, kde jsou pracovníci – původem především z Indie, Nepálu a Bangladéše – vystaveni hrozným životním podmínkám, přičemž řada z nich nedostala zaplaceno již několik měsíců.

Prezident FIFA má však na věc jiný názor. Podle jeho slov udělali organizátoři turnaje výrazný pokrok v přístupu k zahraniční pracovní síle, třebaže Katar už dva roky slibuje reformy svého právního systému, ke kterým se ale pořád jaksi nemá.

„Nejvyšší výbor se postavil čelem k otázkám vzneseným Amnesty International. Některé problémy přetrvávají, situace se však den ode dne zlepšuje,“ řekl Infantino.

Na páteční tiskové konferenci v Dauhá tak nemusel dlouho váhat z odpovědí na otázku jednoho z reportérů, jestli se fotbalové mistrovství bude skutečně konat na březích Perského zálivu: „Samozřejmě. MS v roce 2022 proběhne v Kataru.“

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma