Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Zrušit všechny atletické rekordy? Tím ničeho nedosáhnete, tvrdí Bolt

Zrušit všechny atletické rekordy? Tím ničeho nedosáhnete, tvrdí Bolt
Usain Bolt posbíral na letošním mistrovství světa v Pekingu tři zlaté medaile | zdroj: Profimedia

Světová atletika se v posledních týdnech a měsících svijí v křeči korupčních machinací. Záplava špatných zpráv nenechává chladnou ani sportovní superstar Usaina Bolta, držitele šesti zlatých olympijských medailí. Jamajský sprinter ale zároveň odmítá zbrklá a nerozumná gesta odporu, jakým je podle něho třeba návrh britské atletické federace, která volá po resetování všech atletických rekordů.

Nezávislá komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA obvinila minulý týden bývalého prezidenta Světové atletické federace Lamineho Diacka z braní úplatků, vydírání a z krytí pozitivních dopingových případů.

Uplynuly přitom jen tři měsíce od doby, kdy WADA odtajnila detaily obsáhlé vyšetřovací zprávy, která odhalila organizovaný a státem podporovaný dopingový kolos v Rusku. To vedlo k vyloučení tamější atletické federace ze všech soutěží pod záštitou IAAF.

Do cesty lavině skandálů se minulý týden postavila britská atletická federace, která vydala Manifest za čistou atletiku. Ten zahrnuje i kontroverzní návrh na zrušení všech světových rekordů, což má podle UK Athletics otevřít královně sportu dveře do nové, lepší éry.

Takový razantní krok však kritizuje řada bývalých i současných atletů, včetně Bolta, držitele světových rekordů v běhu na 100 a 200 metrů. „Tohle k ničemu nepovede. Minulost už stejně nezměníme. Co se stalo, stalo se, teď se musíme zaměřit na budování lepší a poctivější budoucnosti,“ míní jamajský sprinter.

Sám ale přiznává, že jeho víra ve sportovní instituce výrazně ochabla. „V poslední době nevycházím z údivu. Vždy jsem měl za to, že IAAF odvádí dobrou práci v boji proti korupci a dopingu.“  

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma