Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Angličtí fotbalisté ukončili sérii bez vítězství, Íránci nezpívali hymnu

Angličtí fotbalisté ukončili sérii bez vítězství, Íránci nezpívali hymnu
Anglie porazila Írán 6:2 | zdroj: Profimedia

Anglie tak ukončila sérii šesti zápasů bez vítězství, nejdelší od roku 1993, a v pátek se utká v Chúru se Spojenými státy. Írán při pěti předchozích startech na světovém šampionátu nikdy nepostoupil ze základní skupiny a i teď se mu postup hodně vzdálil. V pátek nastoupí v Rajjánu proti Walesu.

Už v úvodu Íránci přišli i o brankářskou jedničku, když se Baíranvánd srazil hlavou s obráncem Madžídem Hosejním. Angličané dominovali v držení míče, ale dlouho marně hledali mezery ve zhuštěné obraně. Až ve 32. minutě po rohovém kopu Maguire hlavičkou orazítkoval břevno.

O tři minuty později hlavičkoval přesně Bellingham. Záložník Borussie Dortmund, jediný z týmu, kdo nehraje v Premier League, dal svůj první reprezentační gól.

Ve 43. minutě Maguire vyhrál další hlavičkový souboj, sklepl míč Sakovi a ten ho poslal přesně pod břevno. Za další tři minuty Sterling s přehledem zužitkoval Kaneovu přihrávku.

Saka po změně stran po samostatné akci přidal čtvrtý gól. Čisté konto Angličanům sebral v 65. minutě jeden z nejlepších střelců portugalské ligy Taremí, ale Rashford hned po svém příchodu na hřiště obnovil čtyřbrankový náskok a do otevřené obrany udeřil i další náhradník Grealish. Jen nejlepší anglický střelec Kane vyšel naprázdno, spokojil se pouze s dvěma asistencemi.

V nastavení se blýskl i anglický gólman Pickford, který vytáhl na břevno Azmúnovu střelu. Proti Taremího penaltě nařízené za držení za dres však byl bezmocný.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina B (Dauhá, Chalífův mezinárodní):
Anglie - Írán 6:2 (3:0)
Branky: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45.+1 Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish - 65. a 90.+13 z pen. Taremí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Simon (všichni Braz.) - González (video, Urug.). ŽK: Džahánbachš, Púralígandží (oba Írán). Diváci: 45 324.
Sestavy:
Anglie: Pickford - Trippier, Stones, Maguire (70. Dier), Shaw - Bellingham, Rice - Saka (70. Rashford), Mount (70. Foden), Sterling (70. Grealish) - Kane (75. Wilson). Trenér: Southgate.
Írán: Baíranvánd (19. H. Hosejní) - Moharramí (63. Torabí), Češmí (46. Kanaaní), M. Hosejní, Mohammadí - Núrollahí (77. Azmún), Hadžsáfí, Karímí (46. Ezatolahí) - Džahánbachš (46. Gholízadé), Púralígandží -Taremí. Trenér: Queiroz.

Íránští fotbalisté nezpívali na MS hymnu, podpořili tím protivládní protesty

Íránští fotbalisté nezpívali před svým úvodním zápasem na mistrovství světa v Kataru proti Anglii hymnu. Podle agentury Reuters tím chtěli projevit solidaritu s protivládními protesty v zemi, během nichž od září zahynuly stovky lidí. Íránská státní televize krátce před nástupem hráčů přerušila přímý přenos. Favorizovaní vicemistři Evropy vyhráli jednoznačně 6:2.

Na rozdíl od Angličanů, kteří před výkopem britskou hymnu zpívali, zůstali Íránci při té své zticha. Když na Chalífově mezinárodním stadionu v Dauhá zněla nahrávka íránské hymny, tisíce fanoušků z Íránu nesouhlasně křičely a někteří z nich ukazovali palec dolů.

Členové národního týmu si dnešním gestem získali zpět část fanoušků, které ztratili tím, že se proti režimu v zemi nevymezili a veřejně nepodpořili protestující. Před cestou do Kataru se fotbalisté sešli s prezidentem Ebrahímem Raísím. Kvůli fotografiím z tohoto setkání, na jedné z nichž byl jeden hráč zachycen, jak se prezidentovi uklání, se stali členové týmu terčem kritiky.

Až krátce před startem šampionátu kapitán mužstva Ehsán Hadžsáfí opatrně prohlásil, že v Íránu „nejsou dobré podmínky a lidé tam nejsou šťastní“. Projevil také soustrast rodinám, které truchlí nad svými blízkými zabitými při demonstracích. „Měli by vědět, že jsme s nimi, že je podporujeme a že jim fandíme,“ řekl obránce AEK Atény.

Jedna z íránských fanynek na stadionu agentuře Reuters řekla, že mlčením při hymně hráči vyjádřili podporu demonstrantům. „Jejich čin byl dobrý pro všechny Íránce, kteří jsou proti režimu. To, co udělali, bylo důležité, protože jsou velmi sledovaní. Ukázali nám, že jsou s lidmi. Nyní se o nich bude smýšlet jinak,“ uvedla.

Demonstrace v Íránu začaly v polovině září, kdy ve vazbě zemřela dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová, zatčená kvůli špatně nasazenému hidžábu. Akce zaměřené původně na přísný zákon o zahalování žen přerostly v protivládní protesty. Podle organizace HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, při nich zemřelo 410 lidí, z toho nejméně 58 dětí. Zatčeno je přes 17 000 lidí.

Taremí a Klaassen vstřelili nejpozdnější góly v historii fotbalových šampionátů

Hned v první kompletní soutěžní den fotbalového mistrovství světa v Kataru padly dva nejpozdnější góly v historii šampionátů v zápasech bez prodloužení. Branky hluboko v nastaveném čase jsou mimo jiné důsledkem instrukcí, které dostali rozhodčí od svého šéfa Pierluigiho Colliny.

V zápase Anglie - Írán stanovil konečné skóre 2:6 z pohledu asijského týmu íránský útočník Mahdí Taremí, jenž proměnil pokutový kop v 13. minutě nastavení. Jen o málo dříve skóroval v následném utkání se Senegalem Nizozemec Davy Klaassen, jenž zvýšil na 2:0 v čase 90.+9. Podle statistické společnosti Opta to jsou nejpozdnější góly na MS od roku 1966, kdy se přesná statistika začala evidovat.

Dlouhá nastavení v závěru poločasů byla především v duelu Anglie - Írán. V prvním poločase sudí přidal 14 minut a v druhém oficiálně 10 minut, které ale ještě výrazně překročil. Zápas se nastavoval kvůli vstřeleným brankám a jejich oslavám, dlouhým ošetřováním či kontrole u videa.

Podle bývalého elitního sudího Colliny, jenž je šéfem rozhodčích světové federace FIFA, by se měli fanoušci na tomto MS na dlouhá nastavení připravit. Normou může být až sedm, osm či devět minut navíc.

„Budeme nastavený čas počítat velmi pečlivě a pokusíme se nahradit čas, o který jsme přišli kvůli různým incidentům,“ řekl Collina ještě před turnajem. „Nechceme, aby se během jednoho poločasu aktivně hrálo jen 42 nebo 43 minut, to je nepřijatelné. Proto se bude čas, který bude ztracený oslavami gólů, střídáním, zraněními nebo vyloučením ve všech případech nahrazovat.“ 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma