Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Pondělní zápasy na Euru zajistily Čechům postup

Pondělní zápasy na Euru zajistily Čechům postup
Česká fotbalová reprezentace před zápasem s Chorvatskem | zdroj: Profimedia

Čeští fotbalisté na mistrovství Evropy ještě před úterním závěrečným zápasem skupiny D v Anglii získali definitivu postupu do vyřazovací fáze. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají díky dnešním výsledkům jistotu, že skončí nejhůře mezi nejlepší čtveřicí z třetích míst, která do osmifinále doprovodí první dva celky z každé skupiny.

Český tým zatím získal na turnaji čtyři body za úvodní výhru 2:0 nad Skotskem a remízu 1:1 s Chorvatskem. Reprezentanti k jistotě postupu bez ohledu na úterní výsledek zápasu v Londýně proti Anglii potřebovali, aby aspoň ve dvou ze zbylých pěti skupin uhrál celek na třetím místě maximálně tři body.

Šilhavého výběru pomohly dnešní výsledky ve skupinách B a C. V „céčku“ nejprve vpodvečer Ukrajina prohrála s Rakouskem 0:1 (Rakousko se v sobotním osmifinále utká s Itálií) a na třetím místě tabulky získala tři body. Večer pak v „béčku“ neuspěly Rusko (prohrálo 1:4 s Dánskem, které postupuje) i Finsko (prohrálo 0:2 s Belgií, která postupuje bez ztráty bodu; Finové ale stále mají naději na osmifinále) a třetí celek skupiny rovněž uhrál jen tři body.

Český celek od rozdělení federace nechyběl ani na jednom ze sedmi evropských šampionátů, do vyřazovací fáze postoupil v samostatné historii počtvrté a poprvé od roku 2012. Na minulém Euru před pěti lety reprezentanti skončili ve skupině. Českým maximem od rozdělení federace je stříbro z roku 1996. Hráči a realizační tým se podle tiskového mluvčího reprezentace Petra Šedivého nyní soustředí na úterní utkání a k postupu se vyjádří až po něm.

Šilhavého výběr před závěrečným třetím kolem skupiny nečekaně vede tabulku o skóre před Anglií. Pokud reprezentanti uhrají s Albionem aspoň bod, překvapivě postoupí z prvního místa. V takovém případě by v osmifinále v Londýně narazili na druhý tým z papírově nejsilnější skupiny F. Jistotu postupu po dnešním programu získala i Anglie.

V případě porážky s Albionem by národní tým mohl klesnout na třetí místo jen za předpokladu, že Chorvaté v souběžně hraném duelu zdolají Skotsko a zároveň si vylepší stávající skóre. Balkánský výběr má nyní v součtu o tři branky horší rozdíl než český celek.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma