Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Horské versus trekingové elektrokolo: Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Horské versus trekingové elektrokolo: Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?
zdroj: Tisková zpráva

Přemýšlíte o novém elektrokole a stále se nemůžete rozhodnout, zda je pro Vás lepší horské elektrokolo nebo spíše to trekingové? Pojďme si tedy popsat výhody jednoho i druhého typu elektrokola.

Trekingové elektrokolo má menší spotřebu
Trekingové elektrokolo má zpravidla o něco málo lehčí rám než elektrokolo horské, protože nepotřebuje široký rám pro širokou pneumatiku. Úzká pneumatika krásně jede po silnici a rozhodně se nemůže valivý odpor měřit s širokým, tedy horským pláštěm. Na druhou stranu úzká pneumatika limituje jezdce při jízdě v jakémkoliv jiném terénu, kromě pěkné asfaltky. U trekingových elektrokol lze také pozorovat lepší dojezd na baterii, a to právě díky užšímu plášti, resp. menšímu valivému odporu pláště.

Trekingové elektrokolo je již z výroby většinou plně vybavené
Trekingové elektrokolo má oproti horskému jinou geometrii, a pokud používáme toto elektrokolo tak, jak jej výrobci zamýšleli a plánovali, bude tato geometrie jistě pohodlnější. Vzpřímenější posed je dnes poměrně vyhledávaný a trekingové elektrokolo je na tento fakt připravené. Dokonce je dnes většina elektrokol tohoto typu osazena stavitelným představcem, který umožní jednoduché nastavování ideální polohy. Pokud byste ale plánovali s trekingovým elektrokol projíždět větší terény, vzpřímenou polohu už bohužel neoceníte. U trekingového elektrokola můžete také počítat s blatníky, stojánkem a osvětlením, tedy s veškerými prvky, které jsou nutné pro pohodovou jízdu za každého počasí nebo denní doby. 

elektrokolo2 zdroj: Tisková zpráva

Horské elektrokolo nabízí univerzálnost
Nicméně je nutné poznamenat, že spojení horského kola a elektrokola má smysl a výhody tohoto spojení jednoznačně převažují nad nevýhodami. U klasického horského kola vás při jízdě po silnici nejvíce brzdí a omezuje právě šířka pneumatik., resp. valivý odpor pláště. U horského elektrokola můžete však zapnout nejmenší přípomoc motoru, a tím kompenzovat valivý odpor pláště. V okamžiku, kdy vás asfaltka omrzí a naskytne se možnost sjet na polní cestu, ocení každý cyklista širší pneumatiky s hrubším vzorkem, vyšší zdvih odpružené vidlice a sportovnější geometrii rámu.

S čistým svědomím lze říct, že horské elektrokolo je naprosto univerzální. Pohodlně s ním můžete na hladkou asfaltku, stejně dobře jako do terénu. Případné nevýhody vykompenzuje bohatě výkon elektromotoru. Dokonce i čísla prodejů u obou typů elektrokol hrají jednoznačně do karet horskému elektrokolu. Horských elektrokol se prodá mnohonásobně více, než krosových nebo trekingových elektrokol.
Pokud tedy nepatříte mezi zarputilé příznivce asfaltových cest, doporučujeme vám horské elektrokolo, a to právě kvůli univerzálnosti. Jediné, s čím musíte počítat u koupi elektrokola, je větší investice než u klasického horského nebo trekového kola bez motoru. Elektrokolo se vám však odmění komfortním zážitek z jízdy, takže můžeme garantovat, že investice nebudete litovat.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma