Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Krejčíková se Siniakovou vybojovaly první české tenisové zlato

Krejčíková se Siniakovou vybojovaly první české tenisové zlato
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková mají zlato ze čtyřhry | zdroj: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou potvrdily roli hlavních favoritek, vyhrály v Tokiu olympijský turnaj ve čtyřhře a do české medailové kolekce přidaly osmý cenný kov a čtvrté zlato. Ve finále zdolaly švýcarskou dvojici Belinda Bencicová, Viktorija Golubicová 7:5 a 6:1.

Zatímco Krejčíková se Siniakovou spolu hrají už čtvrtou sezonu a mají na kontě i tři grandslamová vítězství (Wimbledon a dvakrát Roland Garros), finálové soupeřky se daly dohromady jen kvůli olympijským hrám. A Krejčíková měla Bencicové co oplácet, neboť Švýcarka se slovenskými kořeny ji v Tokiu vyřadila v osmifinále singlu a v sobotu ve finále porazila Markétu Vondroušovou.

Češky dobře spolupracovaly, nerozhodily je ani loby Švýcarek, na dvorci vládl přehled Krejčíkové. A narůstající převahu dokázaly turnajové jedničky vyčíslit i bodově. Zatímco jejich tři předchozí olympijská utkání proti dvojicím ze Španělska, Austrálie a Ruska rozhodl až supertie-break, druhou sadu  tentokrát jednoznačně ovládly.

Pod pěti kruhy dosud čeští či českoslovenští tenisté získali dvě zlaté, čtyři stříbrné a osm bronzových medailí. O první zlato se ještě v československé éře postaral Slovák Miloslav Mečíř, vítěz singlu při návratu tohoto sportu do olympijského programu v Soulu 1988. Dvě deblová stříbra vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková (Soul a Atlanta 1996), třetí přidaly před devíti lety v Londýně Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

profimedia-0624650163 Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ve finále olympijské čtyřhry | zdroj: Profimedia profimedia-0624655326 Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ve finále olympijské čtyřhry | zdroj: Profimedia

Zdroje:
ČT sport

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma