Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Biatlonistky zakončily olympiádu čtvrtým místem ve štafetě

Biatlonistky zakončily olympiádu čtvrtým místem ve štafetě
Veronika Vítková | zdroj: Getty Images

České biatlonistky skončily ve štafetovém závodě na olympiádě v Soči na čtvrtém místě a dosáhly na nejlepší výsledek v historii her. Čtveřice Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková o dvě místa překonala umístění kvarteta v Naganu z roku 1998. Češky musely hned čtrnáctkrát dobíjet, ale skvěle běžely. K bronzu jim scházelo 46 sekund. Ze zlata se poprvé v historii radují Ukrajinky. 

Češky musely hned čtrnáctkrát dobíjet, ale předvedly skvělý běh, nejrychlejší ze všech. K bronzu jim scházelo 46 sekund. Ze zlata se poprvé v historii radují Ukrajinky. Druhé skončily obhájkyně triumfu Rusky před Norskem. 

Češky nečekaným čtvrtým místem podtrhly famózní vystoupení biatlonových závodníků v Soči. Reprezentanti s malorážkou zatím získali pět cenných kovů, o další ještě mohou zkusit zabojovat v závěrečné sobotní štafetě muži, byť medailové ambice nevyhlásili. 

Českému trenérovi dnes skvěle vyšlo překvapivé obsazení jednotlivých úseků. Očekávanou finišmanku Soukalovou nasadil už jako druhou a závod dokončila Vítková, která přitom ve středeční stříbrné smíšené štafetě začala na prvním úseku. 

Puskarčíková se trápila na střelbě

Puskarčíková, která skončila 22. ve vytrvalostním závodě, nerozjela štafetu ideálně. Na obou střeleckých položkách dvakrát dobíjela a předala Soukalové na jedenácté místě se ztrátou více než minuty. 

Stříbrná medailistka ze závodu s hromadným startem a smíšené štafety však předvedla na šestikilometrovém úseku fenomenální výkon. Famózně běžela a po první střelbě vleže vytáhla český tým na průběžné třetí místo. I když na "stojce" dvakrát dobíjela, pokračovala v nevídané stíhací jízdě. Přehnala se přes Rusku Zajcevovou a na druhou předávku dojela druhá. 

Podobně skvěle rozjetou štafetu měly Češky i vloni na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě, kde v polovině závodu dokonce vedly, ale pak Landová s Barborou Tomešovou zcela propadly. 

Landová nemusela na trestný okruh

Landová se i dnes trápila na střelnici, na první položce třikrát netrefila terč, na "stojce" poté dvakrát. S těžkou situací si ale poradila lépe než před rokem a nemusela na trestný okruh. Dobře běžela a Vítkové předala na stadionu jako šestá. 

Finišmanka české štafety při střelbě vleže poskočila o jednu příčku vpřed a totéž se jí povedlo po poslední položce. V závěrečném kole odolala náporu Bělorusky Domračevové, trojnásobné zlaté medailistky v Soči. Češky se v cíli mohly radovat, oproti poslední olympiádě ve Vancouveru si polepšily hned o dvanáct příček. 

Ukrajina slaví první olympijské zlato od triumfu krasobruslařky Oksany Bajulové v Lillehammeru 1994. 

Na jedenáctém místě podtrhly německé biatlonistky tristní bilanci v Soči a vůbec poprvé se ze zimní olympiády vrátí bez cenného kovu. Další spolufavoritky Francouzky po pádu Brunetové hned v úvodu štafetu ani nedojely. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma