Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Češi vstoupí do prvního kola Davis Cupu bez největších opor

Češi vstoupí do prvního kola Davis Cupu bez největších opor
Tomáš Berdych a Radek Štěpánek si tentokrát Davis Cup nezahrají. | zdroj: isifa/MAFRA/Alexandr Satinský

Po několika letech se kapitán české tenisové reprezentace Jaroslav Navrátil bude muset v Davis Cupu obejít bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Berdych se omluvil z osobních důvodů, protože se chce se soustředit na kariéru. Štěpánka naopak nepustí do hry zdravotní potíže. Místo nich povolal nehrající kapitán dva nováčky. Zkušenější dvojici Lukáše Rosola a Jiřího Veselého doplní Jan Mertl a Adam Pavlásek.

Hlavním tahounem českého týmu má být Lukáš Rosol, který je v reprezentaci čtvrtým rokem. Během čtyřleté éry se zapsal do historie, když společně s Berdychem odehrál nejdelší zápas v tenisové čtyřhře. Sedm hodin a dvě minuty bojovali Češi se švýcarským týmem, který nakonec v pětisetové bitvě porazili.

Navrátil bude spoléhat také na Jiřího Veselého, jenž byl nominován do reprezentačního celku poprvé v pouhých 17 letech, avšak do hry se nedostal. Premiéru si odbyl před dvěma lety, kdy se střetl s Laaksononenem, v prvním kole ale na švýcarského hráče nestačil.

Češi budou bojovat v prvním kole s Austrálií, jenže ani ta nenastoupí v plné síle. Jedničkou měl být aktuálně 37. hráč světa Nick Kirgios, ten se ale omluvil ze zdravotních důvodů. Zatím není jisté, kdo Kirgiose nahradí. Do Ostravy ale s jistotou odletí Bernard Tomic, Lleyton Hewitt a Sam Groth.

Češi narazí na Austrálii teprve podruhé. Poprvé se s ní střetli v roce 1997 a neuhráli ani bod. Tým z jižní polokoule vyhrál Davis Cup naposledy v roce 2003, kdy si poradil se Španělskem. I přesto patří mezi dva nejúspěšnější týmy v této soutěži. Nejvíce titulů posbírali Američané, a to 29. Austrálie je s 19 tituly na kontě druhá.

Zdroje:
Wikipedia, www.daviscup.com, http://www.daviscup.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma