Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Jak zabít nudu? NHL chce zastavit 'fotbalizaci' hokeje

Jak zabít nudu? NHL chce zastavit 'fotbalizaci' hokeje
Alexander Ovečkin je se svém gólovým potenciálem jedním z posledních závanů starých časů NHL | zdroj: Profimedia

Někdo vidí řešení ve větších rozměrech kluziště, pro jiného je východiskem štíhlejší brankářská výbava. Další chce rozměry výstroje zachovat a naopak rozšířit velikost branek. Všichni kritici se však shodují v jednom – v NHL padá každým rokem čím dál tím méně gólů a je potřeba s tím něco udělat.

Divoká osmdesátá léta už jsou dávno pasé. V uplynulém čtvrt století zařadil hokejový svět zpátečku a místo třeskutých střeleckých představení vídáme mnohem častěji tuhé defenzivní bitvy. Počet vstřelených gólů v kanadskoamerické NHL sezonu co sezonu klesá, kupříkladu letos je na 12letém minimu.

"V dnešním hokeji je střílení branek vážně fuška, o tom není pochyb. Každý tým má k dispozici čtyři vyrovnané lajny, proti kterým je velmi těžké se prosadit. Ale nejsem si jistý, jestli s tím případné změny regulí dokážou něco udělat. Mužstva prostě přizpůsobí svoji defenzivní taktiku novým podmínkám," varuje před zbrklými novotami kapitán Chicaga Jonathan Toews.

Kombinace propracovaných obranných strategií, výrazného nárůstu počtu zblokovaných střel a skvělých brankářů – dnes mají gólmani v NHL průměrnou úspěšnost zákroků 91,6 procenta, před 20 lety to bylo pod devadesát procent – je pro útočníky často nepřekonatelnou překážkou.

"Doby, kdy nejlepší hráči prolétli kluzištěm z jednoho konce na druhý a zavěsili, už jsou dávno minulostí. Dnešní gólmani jsou zatraceně dobří," konstatoval generální manažer New Jersey Ray Shero.

Na polovině cesty mezi Amerikou a Evropou

Jeho protějšek ve vedení Toronta Brian Burke je toho názoru, že hokej v NHL by výrazně oživily širší rozměry kluziště. V současné době je to od střídačky k trestné lavici 26 metrů, podle amerického funkcionáře by tato vzdálenost měla vzrůst ještě o metr a půl (mezinárodní standard je 30m).

"Brankář dostane diváky do varu efektním zákrokem, hráč v poli ukázkovým hitem. Ale to nestačí. I zápasy s konečným výsledkem 1:0 mohou být dramatické a zábavné, nicméně hokej není fotbal, abychom udržovali diváky v napětí jen pomocí těsného skóre," myslí si Burke.

Šedesátiletý rodák z Providence není jediným, kdo s nápadem na větší ledovou plochu souhlasí. Jak sám uvedl, na schůzi generálních manažerů NHL před třemi lety podpořilo tento návrh 24 z 30 představitelů klubů. Ostatně nová aréna, která roste v Detroitu, už s podobným schématem dopředu kalkuluje.

"Možná to bude trvat 10 nebo 20 let, než se k této změně přistoupí, ale jednoho dne k tomu určitě dojde. Hokej si prošel bouřlivou evolucí, přitom rozměry kluziště se za více jak století nehnuly ani o píď," řekl Burke.

Jak skolit mamuta

Odlišné řešení prosazuje Burkeův svěřenec, trenér Toronta Mike Babcock. Jeden z nejlepších koučů v historii zámořské soutěže má za to, že by se měly zvětšit rozměry brány. Není to totiž pouze příkladná spolupráce obránců a přirozený talent, co ze současných gólmanů činí takřka neprostupné pevnosti.

Do velké míry v tom hrají roli také fyzické předpoklady. Třeba Grant Fuhr, který kryl záda zlaté edmontonské generaci z let osmdesátých, měří pouhých 178 cm. Takový 'drobek' by se v dnešní NHL uchytil jen těžko. Většina současných brankářů měří kolem 190 cm, někteří (jako třeba Ben Bishop z Tampy Bay) mají i přes dva metry.

"Jsou to obři, navíc velmi talentovaní. Hodně gólových příležitostí tak vyšumí do ztracena. Kdybychom spočítali všechny nastřelené tyčky v letošním ročníku a převedli je na branky, hned by bylo veseleji," upozorňuje Babcock.

Jeho nápad se však v hokejových kuloárech setkal s vlažným přijetím. Proti podobným změnám zbrojí třeba generální manažer Red Wings Ken Holland: "V dnešní době musejí týmy přeřadit na vyšší obrátky už v průběhu základní části, a nikoliv až v play off. Proto často sledujeme zápasy, ve kterých nepadá příliš mnoho branek. Proto je těžké se prosadit."

Lodivod Detroitu upozorňuje fanoušky na dvojí tvář Babcockova návrhu. "Lidé si často myslí, že i při vyšším počtu gólů bude zachována vyrovnanost skóre. Výsledky jako 6:5, 5:4 atd. Ale pokud to bude obráceně a my budeme neustále sledovat záležitosti ve stylu 7:1, 8:1, vytratí se z naší hry veškeré napětí," varuje.

Odlehčete Iron Mana!

Příští týden se do letoviska Boca Raton na Floridě sjedou generální manažeři NHL na každoroční mítink. Diskutovat se bude mimo jiné i o třetím návrhu, který má oživit hokejovou produktivitu – zmenšení brankářské výstroje.

Už v minulosti schválila NHL pravidla nařizující omezení velikosti výbavy gólmanů a tento trend se může ještě prohloubit, třebaže se to zatím drží v rovině debat.

"Nejsem si jistý, o kolik lze ještě zmenšit brankářskou výstroj, aby to přineslo vytoužený efekt. Pokud chcete víc gólů, zvětšete brány," myslí si gólman Ben Bishop.

Kroniku na počítači nevytiskneš

Jenže hokej není o velikosti kluziště ani o rozměrech branky. Je hlavně o nasazení, taktice, tréninkové přípravě atd. A celým systémem těžko něco pohne.

"Hráči jsou na tom dnes fyzicky i bruslařsky daleko lépe, než jejich předchůdci. Každý tým má čtyři rovnocenné formace," zdůraznil Erik Karlsson, nejproduktivnější obránce letošní sezony.

"Kolikrát jsme svědky toho, že hráč místo střely raději podrží puk, protože mu protivník už s předstihem padá do rány. Před dvaceti lety by se obránce snažil puku vyhnout, dnes je to standardní součást hry," vypíchl Ray Shero další problém, se kterým se útočníci musejí vypořádat.

Celková vyrovnanost týmů v NHL padá na vrub také zavedení platového stropu v roce 2005. Kluby mohou na hráčských smlouvách utratit jen určitý finanční obnos, takže mít na soupisce 4 až 5 hvězdných borců už je pořádná rána pro rozpočet, která se obratem projeví na nižší kvalitě zbytku mužstva. Vznik nějakého 'supertýmu,' který by válcovaly ostatní manšafty, je tak prakticky vyloučen.

"Je-li soutěž takto vyrovnaná, jen stěží můžete zabránit klesající produktivitě. Dokonce i zápas nejlepšího celku tabulky s tím nejhorším nemusí být tak jednoznačnou záležitostí, jak se na první pohled zdá," řekl trenér Ottawy Doug MacLean.

"Lidé si hokej zamilovali takový, jaký je. I zápas dvou nejlepších celků, třebaže v něm nepadne mnoho branek, může být stále vzrušující podívanou. Už mě unavují všechny ty řeči o změnách pravidel. Odpoutává to tento sport od jeho kořenů, od jeho tradice a historie," dodal Jonathan Toews, který jako kapitán dovedl Chicago ke třem Stanley Cupům za posledních šest let.

Zdroje:
Vlastní, USA Today

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma