Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Legendární Váňa vyhrál s Tiumenem posedmé Velkou pardubickou

Legendární Váňa vyhrál s Tiumenem posedmé Velkou pardubickou
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Sedmapadesátiletý žokej Josef Váňa se stal posedmé vítězem Velké pardubické steeplechase. Ve 120. ročníku dnes triumfoval stejně jako před rokem v sedle Tiumena. Druhý doběhl v napínavém finiši s těsnou ztrátou Amant Gris s Markem Stromským, třetí skončila dvojnásobná vítězka slavného dostihu Sixteen vedená Josefem Bartošem.

"Mám radost, že to přežili moji koně, že se plácli na tabuli a jsem rád, že jsme to měli dobře nachystané," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Váňa, který slavil úspěch i jako trenér. Hned tři jeho svěřenci obsadili dotované pozice. "Tenhle rok jsme to chytli lépe než loni. Chci poděkovat všem, protože bez kolektivu, který mám kolem sebe, by to stejně nešlo," prohlásil a před ohromným aplausem diváků doplnil: "Nechci dělat machra, prostě nám to šlo."

Potvrdilo se, že Taxisův příkop není strašákem a nedělá favoritům problémy. Nepřekonal ho jen Valldemoso s Dušanem Andrésem. Na Francouzském skoku udělal chybu žokej Jiří Kousek a favorizovaný Bremen Plan ztratil jezdce, zatímco Váňa se v úvodu držel stranou.

U Hadího příkopu byl třetí od konce u vnitřní bariéry. "Na Taxisu se to rozjelo rychleji na mé pocity i na pocity mého koně. Zůstali jsme zpátky, odfrkli si," komentoval Váňa průběh dostihu o 4,5 milionu korun. V čele se držel chvilku Josef Váňa mladší s Lirainem, nechyběla ani Sixteen a tempo udával také Amant Gris. Dva kilometry před cílem spolu běžela velká skupina dvanácti koní.

Do cílové rovinky nabíhali bok po boku devítiletý Tiumen a o dva roky starší Amant Gris, Váňa odskočil do vedení tří délek. Krátce před cílem už ztrácel energii, Amant Gris se blížil, ale Váňa s Tiumenem o nos vyhráli. "Málem nás Amant chytil kvůli mé nerozvážnosti," smál se Váňa. "Jestli jsme vyhráli, tak je Tiumen borec a já to mám posedmé," doplnil.

Po dostihu se deset minut řešil protest majitele stáje Hřebčín Albertovec, podle jehož mínění Váňa s Tiumenem Amanta Grise v cílové rovince blokovali. "Myslím, že měl místo pro dva koně podél bariéry, kdyby tam chtěl jít," řekl Váňa. Dostihová komise mu sice udělila pokutu 500 korun za tísnění v cílové rovince, které však podle jejího mínění nemělo vliv na výsledky.

Stromský tušil, že protest bude zamítnut. "Amant Gris měl super den, bylo to jak v pohádce. Ve finiši mi zkřížili dráhu, i když určitě neúmyslně, a proto jsme podali protest," řekl Stromský, který měl údajně odřenou nohu o bariéru.

"Vítězství je hezký, i když protest by nepříjemný. Ale i kdyby vyhrál Amant Gris, tak bych mu to přál a úplně by mě to nemrzelo, ale takhle je to hezčí," řekl majitel Tiumena Ivo Köhler. Za výhru svého koně inkasoval 1,8 milionu korun.

Více než třicet tisíc diváků v sluncem zalitém areálu bouřilo nadšením. Váňa, kterému pořadatelé na závodišti dopoledne před dostihem odhalili sochu, fanoušky opět zcela pobláznil. Ihned po doběhu naznačil, že za rok už možná slavný dostih nepojede. "Nevím, jestli budu příští rok schopen se udržet v kondici jako letos. Ale teď se cítím, jako bych žádnou pardubickou nejel," řekl Váňa.

Nadšený z jeho triumfu byl pochopitelně i syn Josef Váňa mladší, který doběhl šestý. "Neuvěřitelné, snad ho někdy doženu, no," smál se devatenáctiletý Váňa mladší, který měl původně vést Tiumena. "Táta mi ho sebral, ale má přednost. Přeju mu to, " řekl.

Ani tentokrát nedokončila Velkou pardubickou Martina Růžičková, která opustila sedlo Rubína na šesté překážce dostihu. O pár minut později skončila i druhá žena v dostihu Lucie Baluchová.

Slavnou steeplechase na 6900 metrů s 31 překážkami nakonec běželo devatenáct koní, protože na startu chyběl nemocný Baggio.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma