Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Mourinha nahradil horkokrevný Ital. Rozpoutáme peklo, tvrdí kouč Chelsea

Mourinha nahradil horkokrevný Ital. Rozpoutáme peklo, tvrdí kouč Chelsea
Antonio Conte | zdroj: Profimedia

Byla to nejhorší sezona za vlády 'cara' Romana Abramoviče. Žádný ligový titul, žádné úspěchy v pohárech, žádné pamětihodné individuální výkony. Coby obhájci prvenství v Premier League propadli hráči Chelsea v uplynulém ročníku ve všech myslitelných ohledech. Nyní budou muset přesvědčit své fanoušky o tom, že nejsou pouze partou zhýčkaných milionářů, ale plnokrevným týmem. A mužem, který by je měl srovnat do latě, je nový kouč Antonio Conte. Toho bude hnát kupředu i odstrašující příběh Josého Mourinha.

Jaké myšlenky se asi honily hlavou José Mourinhovi, když v polovině prosince přišel o místo hlavního kouče na Stamford Bridge? Ještě před půl rokem ho jeho svěřenci div nenosili na ramenou, teď opouštěl Londýn jako spráskaný pes. Byla to největší potupa, jakou musel za svoji bohatou trenérskou kariéru skousnout.

Odpočívej v pokoji, Mourinho

Ale vraťme se ještě o kousek zpátky v čase. Mourinhovo osobní martyrium započalo 2. srpna 2015, kdy Blues ve finále Community Shield (vítěz ligy vs. držitel ligového poháru) nestačili na své městské rivaly z Arsenalu. Navázali tak na své nemastné neslané výkony z přípravných zápasů a jejich 'forma' se jich držela jako klíště i v dalších měsících.

V úvodních deseti utkání anglické ligy si připsali pouze tři výhry, vypadli z ligového poháru a žádnou velkou díru do světa neudělali ani v Lize mistrů (byť nakonec s odřenýma ušima postoupili ze základní skupiny).

Mužstvo pravidelně odevzdávalo body outsiderům, v kabině bujely rozepře (šuškalo se o tom, že někteří hráči záměrně sabotují zápasy, aby trénera vyhnali z klubu) a ničemu neprospěl ani mediálně vděčný spor mezi Mourinhem a týmovou lékařkou Evou Carnierovou.

Zkušenému taktikovi se za čtvrt roku sesypal celý tým jako domeček z karet. Na přelomu listopadu a prosince ho na Stamford Bridge držela už jen důvěra, kterou mu projevoval jeho chlebodárce Roman Abramovič.

Ten se pro jednou zatvrdil a – navzdory svému zvyku měnit trenéry jako ponožky – se postavil za Mourinha. Jakmile se však londýnský klub začal nebezpečně přibližovat sestupovým vodám, hodil flintu do žita i ruský miliardář a bylo vymalováno.

Mourinha vystřídal u kormidla Nizozemec Guus Hiddink. Abramovič však už od začátku jeho angažmá avizoval, že přítomnost holandského světoběžníka na střídačce Chelsea bude pouze dočasná.

Hiddinkovi se domlácenou modrou bárku nakonec podařilo zakotvit ve středu tabulky (na 10. místě), v pohárech však akcie londýnského klubu popadaly k zemi jako zralé švestky. V FA Cupu si na Blues vyšlápli fotbalisté Evertonu, v osmifinále Ligy mistrů jim zase vystavilo stopku Paris St. Germain. Pád mohykána byl dokonán.

Inferno po italsku

Po Mourinhově odchodu začal Abramovič pátrat po novém kouči, jenž měl Chelsea vyvést z bídy. Stejně jako další movití majitelé na britských ostrovech nejdříve pokukoval po Josepu Guardiolovi, kterého však ulovili šejkové z Manchesteru City.

Napěchovaná udice tak nakonec zlákala italského bouřliváka Antonia Conteho, kterého jste během zápasů Squadry Azury na letošním Euru určitě nepřehlédli.

Šestačtyřicetiletý kouč vyhrál s podceňovaným mužstvem Itálie základní skupinu, v osmifinále vyzrál na obhájce titulu ze Španělska a v dalším kole si málem připsal i skalp mistrů světa, v penaltovém rozstřelu proti Německu měli však jeho svěřenci hodně vychýlenou mušku.

Conte přišel do reprezentace po tříletém působení v Juventusu Turín, které ozdobil vítězným hattrickem na domácí ligové scéně. Zkušenosti s trenérskou prací ve velkoklubu mu tedy nechybí, angažmá v Chelsea ho však poprvé v kariéře zaválo mimo apeninský poloostrov.

"Do klubu jako je Chelsea přicházíte vítězit, nebo se přinejmenším porvat o nejvyšší mety. Premier League je nesmírně našlapaná soutěž. Je tady šest až sedm týmů, které mohou pomýšlet na titul. Leckoho by to odradilo, ale já před výzvami necouvám," řekl Conte během první tiskové konference na Stamford Bridge.

Dalo by se říci, že rodák z Lecce vstupuje podruhé do stejné řeky. Když v roce 2011 přišel do Turína, měl za sebou Juventus dvě sezony zakončené sedmou příčkou v Serii A. Pod Conteho vedením však 'Stará dáma' zázračně omládla. Bílo-černí vyhráli posledních pět ligových ročníku a loni si dokonce zahráli ve finále Champions League. "Podařilo se nám vybudovat něco výjimečného, fantastického. Ale v Chelsea to bude úplně jiný příběh," upozornil italský kouč.

Londýnský klub si v minulé sezoně připsal na ligové scéně pouze 12 vítězství v 38 zápasech a na mistrovský Leicester ztratil v konečném zúčtování hrůzostrašných 31 bodů. Conte přesto věří, že stačí málo a dokáže přetočit hodiny o 15 měsíců nazpět. "Chelsea se ocitla v situaci, ve které nebyla už minimálně deset let. Je z ní podceňovaný klub. Ale i pohasínající plamínek může někdy rozpoutat hotové peklo," dodal Conte.

Zdroje:
Vlastní, Yahoo Sports

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma