Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Nadal v tenisu předstihl Federera, ekonomicky zatím ne

Nadal v tenisu předstihl Federera, ekonomicky zatím ne
zdroj: tisková zpráva

Rafael Nadal sesadil Rogera Federera z tenisového trůnu a přebral od něj sportovní vládu, na ekonomickém poli je ale stále úspěšnější Švýcar. Podle časopisu Forbes si Federer vydělá na sponzorských smlouvách přes dvojnásobek toho co španělský hráč.

Agentura Reuters uvedla, že podle odhadu amerického časopisu si Federer ročně vedle turnajových odměn vydělá 35 milionů dolarů (přes 617 milionů korun). Nadal má odhadovaný příjem "jen" 15 milionů dolarů.

Federer vládl tenisovému světu v uplynulých letech, kdy mu jen Nadal dokázal konkurovat a také ho připravil o post světové jedničky. Švýcar je rekordmanem s 16 grandslamovými triumfy. Nadal má devět titulů, ale stejně jako jeho rival už dokázal vyhrát každý z turnajů velké čtyřky.

Oba mají lukrativní smlouvy se společností Nike, přičemž Federerův kontrakt se pohybuje okolo 10 milionů dolarů a Nadalův zní na sedm milionů. Reuters to řekl Kurt Badenhausen z Forbesu, který sestavuje žebříček výdělků sportovců světa podle sponzorských příjmů.

V aktuálním pořadí nejlépe placených sportovců je Federer na šestém místě, zatímco Nadal se nedostal ani do elitní padesátky.

Nadalova cena stoupla po výhře na US Open, kde zkompletoval kariérní grandslam. Na druhou stranu kvůli ekonomická krizi a třeba i skandálu golfisty Tigera Woodse jsou sponzoři opatrnější. "Nadal už je zavedená firma a nemyslím si, že by získal pět šest nových partnerů," řekl Badenhausen. "Bude tlačen, aby překonal Federera i v příjmech mimo tenis, ale já odhaduji, že se během roku dvou dostane na 20 až 25 milionů," míní.

Společnosti podle expertů hledají pro svou prezentaci sportovce s příběhem. Charizmatického a úspěšného, který má chuť se zlepšovat. Musí jít za vítězstvím, mít respekt soupeřů a být přístupný fanouškům.

Podle Antonia Martina, ředitele programu sportovního managementu na madridské obchodní škole, bude Nadalův finanční úspěch záviset i na jeho výdrži. "Záleží na tom, jak dlouho na současné úrovni vydrží. Jasné je, že výhra na US Open nezvýšila jeho cenu tak, jako když vyhrál poprvé French Open a Wimbledon," řekl Martin.

Pokud Nadalovi vydrží zdraví, především jeho kolena, pak má šanci, že v budoucnu i v příjmech Federera předčí. "Jeho touha vyhrávat, mládí a pokora, kterou v sobě má, ho předurčují k tomu, aby několik let měl na trhu vysokou cenu," řekl Mario Oliveto, zástupce španělské a latinskoamerické pobočky konsultační firmy Sport+Markt.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma