Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Rozhovor: Freestyle BMX jezdec Michael Beran

Rozhovor: Freestyle BMX jezdec Michael Beran
zdroj: tisková zpráva

Michael Beran je jeden z nejlepších českých Freestyle BMX jezdců, který se také o nadcházejícím víkendu zúčastní závodů XCUP 2011, kterých jsme mediálním partnerem. Seznamte se s Michaelem v rozhovoru, který jsme pro vás připravili.

Kdy jsi začal s BMX?

Bylo to roku 2003, kdy mi rodiče koupili moje první kolo za dobré vysvědčení. O FBMX jsem dříve vůbec neslyšel. Poprvé až v 7. třídě na lyžáku, kde mi můj třídní učitel Karel Trupl pustil video o Kamilovi Feifrovi a bylo vymalováno.

Jaké bylo tvé první kolo?

Pro začátek celkem dobrý, těžký, levný kolo LEADERFOX

Kolik máš kol teď?

Momentálně jen jeden komplet od firmy 34R, ale plánuju si udělat určitě ještě jedno do rezervy v dirtový verzi.  Dlouho jsem toužil po tom, vytvořit si vlastní signature kolo. Díky 34R se mi to povedlo zrealizovat do posledního detailu. Na tomhle kole mě nejvíc pobavil nevnucující název „Berto“. Škoda, že ten význam je jen v češtině.

Proč BMX? Nepřemýšlels‘ někdy nad jiným sportem?

Zkoušel jsem snad všechny druhy sportu, od kolektivních (fotbal, hokej, baseball) až po individuální (snowboarding, skateboarding, atd.), ale u každého jsem vydržel maximálně tři týdny. Celý život jsem toužil jezdit motocross, ale vůbec k tomu nedošlo, bylo to moc finančně náročné. Loni v zimě jsem si poprvé půjčil Hondu CRF 450, jen tak jsem blbnul všude možně, po poli a v lese. Celkem mě to bavilo, tak nevím, co by se stalo, kdybych dřív než na kolo, sednul na motorku, Bůh ví.

Jaký je rozdíl mezi freestyle a streetstyle a co jezdíš ty?

Moc velký rozdíl to není, ani nevím, kde se vzal termín „street styl“ slyšel jsem to zatím jen v ČR. Freestyle je přeci o tom, že si člověk jezdí disciplínu, na jakou má zrovna chuť :) Pokud jde o ježdění na streetu, tak tam moc času netrávím, což mě mrzí. Nemám s kým a nemám kde, kolem mého bydliště je to nezajímavý a placatý.

Když se ale sejde bezva parta a je super počasí, tak se nic nevyrovná celodennímu ježdění venku na ulici, nejlépe za asistence kameramana a fotografa, kteří dokumentují všechny kousky.  Street je podle mého názoru ta nejvíc umělecká forma freestylu.

Kde a s kým trénuješ? Máš vůbec trenéra?

Převážně jsem trénoval sám, protože každý můj kamarád je z jiné části republiky. Takže bylo velmi obtížné najít čas a finance se sejít. Momentálně je to už trochu jinak. Dost často jezdím s Vilibaldem Vítkem z Jablonného, ten si vždycky čas na kolo najde :) Trenéra pro freestyle BMX  jsem nikdy neměl, ale obecně je mým životním koučem můj otec (Petr Beran).

Jak trénuješ? Chodíš taky do posilovny nebo jenom jezdíš?

Dříve jsem bral kolo jako všeobecný trénink. Posilovna, koordinace a strečink dohromady. Po několika letech jsem se rozhodl, že na sobě začnu trochu víc makat v posilovně, už jen z toho důvodu, jaká nudle jsem byl a možná stále sem. Nejsou to ani 2 roky a nemůžu si posilovnu vynachválit.  První rok posilování jsem jen cvičil a pak jezdil na závody, skoro žádný trénink. Vyhovovalo mi to fyzické zlepšení, ale zase mi více chybělo kolo a ta zábava na něm, musel jsem tedy z cvičení  trochu ubrat, aby to nebylo na úkor kola.  Prostě mám další drogu, kterou nemůžu přestat brát.

Jaká je konkurence u nás a v zahraničí? Co mladí kluci, „šlapou ti na paty“?

Tohle je otázka, která se mění rok od roku. V zahraničí se vždycky objeví nějaký neznámý klučina, co posune hranici obtížnosti triků trochu dál. Momentálně se do této pozice dostal Kyle Baldock, který jel poprvé dew tour a hned ho vyhrál (předkvaldu, kvaldu, i finále). U nás (díky Bohu) je taky pár kloučků, co se snaží posunout limity. Můžu jmenovat například 16letého Erika Figara, který pochází z Broumova, a i přesto, že zde neměl žádné podmínky pro trénování, dokázal se vypracovat na bednu vítězů. Pak je tu 17letý Vilibald Vítek z Jablonného, který nás všechny omračuje talentem naučit se vše možné i nemožné, hlavně akrobatičtější triky. Myslím, že na dveře klepe nový mistr ČR.

Jaký byl tvůj nejhorší úraz? Kolik času ročně trávíš v nemocnici?

Můj nejhorší úraz? Asi vykloubení ramenního pouzdra a zlomení lopatky. Stalo se mi to při mé první návštěvě Woodward campu v Pennsylvanii, hned první den. Myslel jsem, že to až tak vážné nebude, ale celý pobyt v Americe jsem pak strávil tím, že jsem tam jen seděl a koukal na kamarády, jak jezdí. Tu diagnózu jsem zjistil až za 14 dní po tom, co jsem se vrátil do ČR.

Jak dlouho ještě chceš jezdit „vrcholově“?

Co nejdéle to půjde. Je mi jasný, že mě každou chvíli může nahradit nějaký špunt, který bude dávat to, co já s prstem v nose, ale to je život. Jenže já se jen tak nedám :)

Máš nějaký vzor?

Mám spousty vzorů, pro každou věc jednoho, nemůžu říct konkrétně jednu osobu. Ale když tak nad tím přemýšlím, nad celou tou složkou hrdinů převládá jen jeden člověk - můj taťka.

Jak jsi strávil léto?

Pěkně na prd vám povím. Měl jsem naplánovaný závod za závodem, ale překazilo mi to zlomené zápěstí na Baltic Games v Polska. Loni jsem ten závod vyhrál, letos jsem se po druhé kvalifikační jízdě zranil, jinak bych postupoval z 1. místa. Kvůli tomu sem musel vynechat závody Dew Tour v Americe. Alespoň jsem si  ale po několika letech dopřál týden u moře v Chorvatsku :)

Tvoje největší úspěchy?

1. místo Rebel jam (hardtrick) Portugalsko 2010

2. místo Bmx masters street pro Německo 2011

4x 1.místo na Bikehall contestu v Trutnově

Bestrick Nike 6.0 a BCN BMX PRO Barcelona 2010

2. místo Nike 6.0 the Pool jam Anglie

2. místo Extreme Telecom Playground MINIRAMP Německo

Kdy začíná a jak vypadá sezóna BMX ridera – jak jsi na tom ty?

Nová sezóna bude začínat na jaře, a jejím úvodem je právě nejprestiznější závod v Estonsku Simpel session. Na který se celý rok hrozně těším! Momentálně bmx sezóna pomalinku končí. Už je přede mnou jen pár akcí. A hlavně škola, zimní semestr :-/ Chodím na Vysokou školu Palestra, obor sportovní a kondiční specialista. Zrovna teď se tu snažím učit na poslední termín zkoušky z didaktiky. V tomhle sportu se vlastně nedá říct, že by sezóna končila nebo začínala. Jde o to, že končí léto a s ním i možnosti ježdění venku.  Sezóna nevypadá nijak zvláštně, jen více akcí, méně odpočinku a více dřiny, zábavy, nových úspěchu, či proher. Já se momentálně stále uzdravuju z toho zlomeného zápěstí. Mám dost nových plánů a nápadů na změnu jak v BMX, tak v životě. Uvidíme, co přinese nový rok :)

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma