Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Španělé ve Skotsku ztratili dvougólový náskok, přesto vyhráli

Španělé ve Skotsku ztratili dvougólový náskok, přesto vyhráli
zdroj: tisková zpráva

Fotbalisté Španělska vyhráli v duelu evropské kvalifikace ve Skotsku po divokém průběhu 3:2. Úřadující světoví šampioni dnes promarnili v Glasgow dvougólový náskok a očekávané vítězství jim zajistil až jedenáct minut před koncem střídající Llorente.

Španělé po třech zápasech vedou bez ztráty bodu "českou" skupinu I, svěřenci Michala Bílka se díky vítězství v Lichtenštejnsku posunuli na druhé místo. Skotové jsou s dvoubodovou ztrátou na český celek třetí.

Skotský kouč Levein upustil od nezvyklého rozestavení 4-6-0, kterým se jeho tým prezentoval v pátek v Praze, a na hrot tentokrát poslal útočníka Millera. I tak se domácí v první půli hlavně bránili. Ve 44. minutě zahrál Whittaker ve vápně rukou, Villa z penalty otevřel skóre a zároveň se stal s 45 brankami nejlepším střelcem španělské historie.

Když deset minut po pauze zvýšil Iniesta, zdálo se, že je rozhodnuto. Skotové však předvedli nečekané vzepětí a během osmi minut srovnali díky Naismithovi a vlastní brance Piquého.

Favorita pak dlouho trápil skvěle chytající McGregor, kterého překonal až v závěru po třech minutách na hřišti střídající Llorente. Útočník Bilbaa, který se dvakrát trefil v pátek proti Litvě, dal ve dvanáctém reprezentačním utkání sedmý gól. Skotům překazil nápor na konci vyloučením Whittaker.

Senzační tažení podzimním úvodem kvalifikace korunovala Černá Hora bezbrankovou remízou ve Wembley s Anglií. Balkánský celek, který hraje pod samostatnou hlavičkou teprve tři a půl roku, nedostal ve čtyřech zápasech ani gól a překvapivě vede skupinu G. Albion je druhý s jedním utkáním k dobru.

Velké překvapení se zrodilo také v Ázerbájdžánu, kde domácí outsider porazil Turecko 1:0. Rozhodující ránu zasadil favoritovi v 38. minutě domácí kapitán Rašat Sadygov, který v srpnu zamířil do tureckého klubu Eskisehirspor.

Ázerbájdžánci po pauze přežili několik závarů a mohli se radovat teprve z druhého vítězství v evropské kvalifikaci za posledních sedm let. Naopak Turci pod vedením nového kouče Hiddinka po páteční prohře 0:3 v Německu opět klopýtli a zkomplikovali si pozici ve skupině A.

Půl zápasu se trápili také Němci. Bronzoví medailisté z letošního světového šampionátu se v Kazachstánu prosadili až po přestávce, kdy se postupně trefili Klose, který zaznamenal 58. reprezentační gól, Gomez a Podolski. Němci vyhráli i čtvrtý kvalifikační zápas, vévodí skupině A a mají namířeno na závěrečný turnaj do Polska a na Ukrajinu.

Bez zaváhání procházejí kvalifikací také Nizozemci. "Tulipány" i bez několika opor porazily v souboji o první místo ve skupině Švédy hladce 4:1 a stejně jako Němci získaly ze čtyř duelů plný počet dvanácti bodů. V každém utkání se gólově prosadil kanonýr Huntelaar, který dnes stejně jako spoluhráč Afellay vstřelil dvě branky a s osmi trefami vede střeleckou tabulku kvalifikace. Kaňkou duelu bylo pro Nizozemce zranění Kuijta.

Francie podle předpokladů triumfovala proti Lucembursku 2:0 a po úvodní porážce od Běloruska si připsala třetí výhru za sebou. Svěřenci nového kouče Laurenta Blanka vedou skupinu D.

Slováci po páteční porážce v Arménii znovu ztratili body, když doma remizovali 1:1 s Irskem. Ostrovany brzy poslal do vedení St. Ledger, ještě do poločasu srovnal po rohu Ďurica. Svěřenci Vladimíra Weisse nakonec mohli být rádi za bod, neboť v závěru první půle zahodil hostující Keane penaltu a irský kanonýr pak selhal i při velké šanci čtyři minuty před koncem. Remízy v Žilině využilo Rusko, které po výhře 1:0 v Makedonii poskočilo do čela tabulky.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma