Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vítěz loňského Mysticu Maxim Habanec

Vítěz loňského Mysticu Maxim Habanec
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

VIDEO. Bylo mu pět let, když od svého bratra dostal svůj první skateboard a začal jezdit. Dnes je mu 19 a loni, jako vůbec první český rider, vyhrál Mystic Sk8 Cup. Jmenuje se Maxim Habanec a rozhodně bude po Martinu Pekovi další výraznou tváří letošního štvanického contestu.

"Začátky byli takový klasický, začal jsem jezdit s kamarády ze základky a postupně začal chodit na pražskou Letnou, kde jsem poznal většinu dobrých skejťáků té doby, kteří mi byli inspirací pro to, abych se vyjezdil. Na „Stalina“ vlastně chodím jezdit dodnes. Říká o svých začátcích Maxim a k začátkům dodává, že "některý triky mi šli hned, ale jiný třeba neumím doteď. Každopádně, i když člověk má talent, tak skatebordingu musí věnovat hodně času a s tím souvisí taky kreativita a styl každého jezdce, což se nedá naučit."

Stejně jako pro většinu jezdců v České republice i pro Maxima jeMystic Sk8 Cup vrcholem sezóny. "Už od malička jsem se na Mystic chodil dlívat na profiky, kteří mi byli vzorem. Postupem času jsem měl možnost ho sám jet. Před třemi lety jsem se dokonce dostal do semifinále a o dva roky později se mi povedlo vyhrát, což by mě předtím ani nikdy nenapadlo. Dalo by se říct, že jsem si tím splnil svůj dětský sen!"

Maxima Habance v současnosti podporují firmy Quiksilver, DC, Streetmarket.cz a Blueprint. I díky nim dosáhl svých úspěchů, mezi které patří už zmiňované vítězství v Mystic Sk8 Cupu 2010, 1. místo na Mistrovství republiky 2009 a také 3. místo na World Cup Rome 2010. Maxim však skromně dodává, že obhájit vítězství na letošním Mysticu nebude lehké. "Bylo by to super, ale moc tomu nevěřím. Minulý rok se mi povedlo něco co asi jen tak nezopakuju, ale budu dělat všechno proto, abych se umístil co nejlíp!"

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma