Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Drama jako hrom. Těsný triumf v Abú Zabí slaví překvapivě Donaldson

Drama jako hrom. Těsný triumf v Abú Zabí slaví překvapivě Donaldson
Jamie Donaldson | zdroj: Herald Sun

Byla to od něj štědrá nabídka - chybovat na poslední jamce a vrátit do hry soupeře. Když už Abu Dhabi nevidělo o víkendu v akci Roryho McIlroye a Tigera Woodse, mohlo si alespoň užívat dramatického finále. V něm přece jen slaví triumf Velšan Jamie Donaldson, který vyhrál o ránu před Justinem Rosem a Thorbjornem Olesenem. A těší se z druhého titulu na European Tour.

Tohle bylo drama, jak se patří. Na turnaji Abu Dhabi HSBC Golf Championship se totiž hrálo do posledního úderu. Donaldson ho vyhrál se skóre -14 (274) a náskokem jediné rány před dosavadním lídrem Justinem Rosem a Dánem Thorbjornem Olesenem. Čtvrtý skončil s -11 Portugalec Ricardo Santos.

"Přitom když jsem hrál ve středu pro-am, zdálo se mi, že je hřiště příliš těžké a já tu nebudu mít šanci," zářil Donaldson, jenž poprvé v sérii triumfoval na loňském Irish Open. Druhého životního triumfu se dočkal po 14 dalších startech, a to se do elitní stovky světového žebříčku dostal teprve nedávno.

Důvodů k radosti má ale víc. Nejen že se v žebříčku posune ze 47. místa ještě výš, ale kromě slušné finanční prémie získává i sebevědomí před dubnovým Masters.

Udeřil v pravý moment

Připomínalo to trochu dostihy, s Rosem se o vedení tahal od samého začátku turnaje. Tedy tahal... V čele leaderboardu dohrávali shodně první kolo, po tom druhém mu Rose utekl o jednu ránu a to třetí Angličan končil na prvním místě s náskokem dvou úderů. Ukázalo se to nakonec jako příliš malý náskok.

Zatímco světová pětka zahrála poslední hrací den jen za -1, čerstvý šampion byl o tři rány rychlejší. V závěru si dokonce dovolil chybovat - ač jedinkrát během dne- na poslední jamce, čímž vrátil do hry jak Rose, tak Olesena. V posledním flightu "stačilo" jednomu z těch dvou na osmnáctce skórovat a turnaj by pokračoval rozstřelem. Jenže Donaldsonovou nabídkou trestuhodně pohrdli.

Přitom oba trefili poslední green v regulaci a lídrovi tím ještě víc "zabrnkali" na nervy. Šlo se na věc: jako první hrál Olesen, jehož putt z osmi metrů skončil zhruba deset čísel od jamky. Jako druhý Rose. Ten byl úspěchu ještě mnohem blíž, slibný míček z pětimetrové vzdálenost totiž olízl hranu jamky, ale uvnitř neskončil. Jeho aktér už v naději zvedal ruce nad hlavu, když rázem přišlo zklamání. A naopak radost u Donaldsona.

"Skoro to byla vražda. I když jsem na poslední jamce málem všechno zabil, hrál jsem celý týden opravdu dobře," svěřil se 37letý šampion. "Myslel jsem, že jeden z nich ten putt dá, ne-li oba. Teď jsem šťastný, že můžu držet trofej."

Pro Rose, jenž se snažil smazat těsnou ztrátu, přišel možná klíčový moment už na šestnáctce, kde si připsal bogey a byl najednou o dvě rány pozadu. I pro Olesena je to trochu kruté. Za celé čtyři dny chyboval jen dvakrát... V neděli však na šesté jamce zahrál double bogey, což se pro něj v konečné bilanci ukázalo jako osudné.

Donaldsův triumf je v tak silně obsazeném turnaji malou senzací. To vůbec největší překvapení ale přišlo už po dvou kolech na účet největších hvězd. V Abu Dhabi měli dva nejlepší hráči světa soupeřit o titul. Místo toho McIlroy i Woods neprošli ani cutem - a hned si na startu sezony přidělali starosti.

vice-golfee zdroj: tisková zpráva

Zdroje:
http://www.golfee.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma