Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Barcelona, Real a další španělské kluby musejí vrátit státní podporu, rozhodl soud

Barcelona, Real a další španělské kluby musejí vrátit státní podporu, rozhodl soud
Sídlo fotbalového klubu FC Barcelona | zdroj: Profimedia

Evropský soudní dvůr rozhodl, že španělské fotbalové kluby FC Barcelona, Real Madrid, Bilbao a Pamplona neoprávněně využívaly daňové výhody od španělské vlády. Důvodem k podpoře byl fakt, že byly z hlediska daní brány jako neziskové organizace. Podle čtvrtečního rozhodnutí musejí státní pomoc vrátit, což činí několik milionů eur.

K závěru, že daňové výhody pro španělské kluby představovaly nedovolenou státní podporu a vláda v Madridu je musí vymoci zpět, došla Evropská komise v létě 2016. Vedení Barcelony následně toto stanovisko soudně napadlo a tribunál soudního dvora EU předloni rozhodnutí anuloval.

Pro kluby je to další komplikace ve složité sezoně, kterou ovlivnila pandemie koronaviru. Například Barcelona nedávno zveřejnila, že i kvůli covidu-19 její celkové dluhy aktuálně činí 1,17 miliardy eur (30,4 miliardy korun), z toho 730,6 milionu eur (19 miliard korun) představují krátkodobé závazky.

Bývalý šéf Barcelony Bartomeu byl krátce zadržen kvůli aféře Barcagate 

Pro Barcelonu jde o další ránu poté, co v pondělí provedla policie razii v prostorách katalánského klubu související s vyšetřováním finanční kriminality a aférou „Barcagate“. Po razii a noci strávené v policejní cele byl v úterý propuštěn na svobodu 58letý Josep Maria Bartomeu, který byl šéfem Barcelony v letech 2014 až 2020. Další dva zadržení představitelé klubu - výkonný ředitel Óscar Grau a šéf právního oddělení Roman Gomez Punti - byli propuštěni už v pondělí.

Aféru „Barcagate“ vloni odstartovalo odhalení rádia Cadena Ser, podle něhož si klub objednal u společnosti I3 Ventures monitoring aktivit na sociálních sítích a inicioval i pomlouvačné kampaně na adresu současných i bývalých hráčů, kteří se o tehdejším vedení Barcelony vyjadřovali kriticky.

Zveřejnění rozpoutalo rozsáhlé protesty fanoušků. Rostoucí tlak nespokojených členů klubu nakonec vloni v říjnu před hlasováním o vyslovení nedůvěry donutil Bartomeua k rezignaci. Nový předseda se bude volit v neděli.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma