Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Blíží se konec olympijských dějin? Na obzoru se objevil mocný nepřítel

Blíží se konec olympijských dějin? Na obzoru se objevil mocný nepřítel
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Za 70 let bude na světě jen hrstka měst, které se budou moci zhostit pořádání letních olympijských her. Tvrdí to nová vědecká studie zveřejněná časopisem Lancet, podle které se kvůli globálnímu oteplování stane z letní olympiády do konce tohoto století ohrožený druh.

„Z našich poznatků vyplývá, že do konce 21. století nebude drtivá většina měst na této planetě vhodným místem pro uspořádání olympijských her, jak je známe dnes,“ prohlásil jeden z autorů práce John Blames, profesor na kalifornské univerzitě v Berkeley.

Studie australských a amerických vědců zkoumala, jak se změny klimatu a růst průměrné globální teploty podepíší na 'životaschopnosti' potenciálních hostitelských měst.

Při svém bádání se vědci zaměřili na severní polokouli, kterou obývá bezmála 90 procent lidské populace, a brali v potaz pouze města nad 600 tisíc obyvatel, což bylo bráno jako minimum pro pořádání olympijských her.

Z výsledků vyplývá, že do roku 2085 se počet možných pořadatelských lokalit mimo západní Evropu (kde jich zůstane 25) scvrkne na pouhých osm. Třeba v Severní Americe se sportovci 'neupečou' jen v San Francisku, Calgary a Vancouveru.

Do červených hodnot se propadla třeba všechna města, která se ucházela (nebo ucházejí) o pořádání letních her v roce 2020 a 2024 – Istanbul, Řím, Paříž, Budapešť, Madrid nebo Tokio.

„Stojíme na prahu nové éry lidských dějin. Budeme muset radikálně změnit svoje chování, abychom se dokázali přizpůsobit klimatickým změnám. Ty totiž zasáhnou náš všechny, nejen sportovce,“ varuje spoluautor studie Kirk Smith.

A optimismem nehýří ani jeho kolega Blames. „Pokud se přehoupneme do 22. století, pak je situaci ještě žalostnější. Jedinými vhodnými městy pro pořádání letní olympiády zůstanou Edinburgh, Glasgow, Dublin a Belfast.“

Zdroje:
Reuters, Berkeley News

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma