Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Češi si na MS v hokeji 2023 jedou pro medaile, kolikrát už skončili na stupních vítězů?

Češi si na MS v hokeji 2023 jedou pro medaile, kolikrát už skončili na stupních vítězů?
zdroj: Tisková zpráva

Česká reprezentace na Mistrovství světa v ledním hokeji 2023 ve Finsku a Lotyšsku vyráží s medailovými ambicemi, na turnaji obhajuje bronz. Jak vypadá medailová sbírka českého týmu, kolik cenných kovů už naši hokejisté ze šampionátů přivezli?

Největší hokejový turnaj roku, tedy Mistrovství světa v ledním hokeji 2023, v termínu od 12. do 28. května hostí finské Tampere a lotyšská Riga. Český tým na šampionát jako již tradičně odjíždí jako jeden z favoritů, v dlouhodobém srovnání ostatně patří k těm nejúspěšnějším.

Co to ale znamená, jak medailová sbírka české reprezentace z MS v hokeji vlastně vypadá?

Bohatě. Od vzniku samostatné České republiky náš národní tým ze světových šampionátů přivezl celkem 13 medailí. V součtu s 34 cennými kovy z dob Československa jde o 47 medailí, stejně jich za téměř staletou historii MS vybojovali i hokejisté Švédska a Sovětského svazu, resp. Ruska. Nejúspěšnější zemí je Kanada s 52 medailemi.

Mistry světa se samostatné Česko stalo šestkrát.

První zlato naši hráči získali na MS 1996 ve Vídni, na přelomu tisíciletí následoval tzv. „zlatý hattrick“ a tituly z MS 1999 v Lillehammeru , MS 2000 v Petrohradu a MS 2001 v Hannoveru. Na další zlato tým okolo Jaromír Jágra dosáhl v roce 2005 ve Vídni, prozatím naposledy jsme slavili na konci MS 2010 v Kolíně nad Rýnem, opět s vydatnou pomocí Jágra coby nejproduktivnějšího Čecha.

Jediné stříbro čeští hokejisté přivezli z MS 2006 v Lotyšsku, kde ve finále podlehli 0:4 Švédsku. Právě v Rize můžete fandit českému týmu na MS 2023, náš tým zde nastupuje v základní skupině B.

Bronzová část naší sbírky pak obsahuje dalších šest medailí. Třetí příčku jsme obsadili hned na našem prvním samostatném šampionátu v roce 1993 v Mnichově. Následovaly dva bronzové úspěchy za sebou, a to na MS 1997 v Helsinkách a MS 1998 v Curychu. V novém tisíciletí čeští hokejisté přivezli bronz v letech 2011 z Bratislavy a 2012 z Helsinek – a samozřejmě také v roce 2022 z finského Tampere.

Loňský úspěch ukončil desetileté medailové sucho, v historii českého i československého hokeje nevídané. Příští dny rozhodnou o tom, zda se na stupních vítězů objevíme podruhé v řadě, jako už tolikrát v minulosi.

Český program MS v hokeji 2023 zahájí derby se Slovenskem, dále nás postupně vyzvou Kazachstán, Lotyšsko, Slovinsko, Norsko, Švýcarsko a Kanada. Zde si můžete přečíst, jak to aktuálně vypadá a nominací českého týmu.

Umístíme-li se v základní skupině B do čtvrtého místa, postoupíme do zlomového čtvrtfinále. To může proběhnout v kterémkoli z hostitelských měst, semifinále a medailová utkání už hostí výhradně Tampere. I letos budete moci cestu českého týmu sledovat v přímých přenosech zdarma – a na vlastní oči se tak přesvědčit, zda naše reprezentace ukořistí již 14. medaili z mistrovství světa.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma