Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

České hokejistky porazily Finky a poprvé postupují do semifinále světového šampionátu

České hokejistky porazily Finky a poprvé postupují do semifinále světového šampionátu
České hokejistky se radují ze vstřelené branky. | zdroj: Profimedia

České hokejistky porazily ve čtvrtfinále mistrovství světa Finsko 2:1 v prodloužení a slaví historický postup do bojů o medaile. Utkání v dánském Frederikshavnu rozhodla v čase 60:41 Aneta Tejralová.

Svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové porazily Finky na vrcholné akci poprvé v historii a oplatily jim porážky z předchozích dvou světových šampionátů. Vedle Tejralové se střelecky prosadila Daniela Pejšová, výborný výkon podala brankářka Klára Peslarová.

Češky vstoupily do utkání aktivně a ve 3. minutě mohla otevřít skóre Šapovalivová. Finky se ale ubránily i při následném prvním oslabení. V 9. minutě zahrozila z brejku Neubauerová, brankářka Keisalaová však její pokus ramenem vyrazila.

profimedia-0718424661 Střelkyně první branky Daniela Pejšová. | zdroj: Profimedia

Peslarová měla v první třetině stejný počet zákroků jako její kolegyně a rovněž chytala spolehlivě. Ve druhé části Češky nevyužily další početní výhodu, za aktivitu byly nakonec odměněny ve 37. minutě, kdy otevřela skóre po zblokované střele kapitánky Mills obránkyně Pejšová a připsala si čtvrtý gól na turnaji.

Osudná chyba Suomi

Seveřanky byly blízko vyrovnání ve 40. minutě, při vyloučení Mlýnkové trefila horní tyč Savolainenová. Výborně chytající Peslarová své spoluhráčky podržela i v pokračující výhodě na začátku třetí části.

profimedia-0718414174 Útočící Finka Kiira Yrjanenová. Finky měly po většinu utkání výraznou převahu. O postup je připravila chyba jejich kapitánky. | zdroj: Profimedia

Finky měly i nadále výrazně více ze hry a ve 49. minutě se jim podařilo vyrovnat, když se prosadila Tulusová. O minutu později zlikvidovala Peslarová další šanci Nieminenové. I přes střeleckou převahu favorizované Finky zápas v normální hrací době rozhodnout nedokázaly.

Prodloužení rychle ukončila Tejralová, neboť využila chybu finské kapitánky Hiirikoskiové a překonala Keisalaovou střelou na bližší tyč. Česko, které s Finskem v minulosti na MS třikrát ve čtvrtfinále prohrálo, tak slaví první postup do semifinále.

V případě, že v posledním čtvrtfinále splní hokejistky Kanady roli favoritek proti Švédsku, utkají se Češky v semifinále s týmem USA.

Finsko - Česko 1:2 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 49. Tulusová (Holopainenová, Rantalaová) - 37. Pejšová (Mills), 61. Tejralová. Rozhodčí: Hansonová (USA), Nearyová - Chartrandová (obě Kan.), Dinantová (Belg.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 326.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma