Dnes je neděle 19. května 2024., Svátek má Ivo
Počasí dnes 19°C Dešťové přeháňky

Černý den českých hokejistů na OH: Prohráli se Švýcary a poprvé nepostoupili do čtvrtfinále

Černý den českých hokejistů na OH: Prohráli se Švýcary a poprvé nepostoupili do čtvrtfinále
Vyrovnávací švýcarský gól Andrease Ambühla na 1:1 | zdroj: Profimedia

Čeští hokejisté prohráli v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu se Švýcarskem 2:4, poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a připsali si nejhorší výsledek na turnaji pod pěti kruhy od rozdělení Československa. 

Po gólu Lukáše Kloka v 11. minutě sice vedli, ale pak se čtyřikrát prosadili Švýcaři. Čtyři minuty před koncem ještě snížil Roman Červenka, více zdramatizovat duel ale český tým nedokázal.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána se s olympiádou rozloučili s bilancí dvou výher - po nájezdech a v prodloužení - a dvou porážek. Zatímco pro český výběr olympiáda končí, Švýcaři se ve středu utkají ve čtvrtfinále s Finskem.

Opakování vzájemného souboje ze základní skupiny bylo v úvodu opatrné. V 7. minutě dokázal Sedlák dorazit puk za brankovou čáru po Krejčího akci, rozhodčí však přerušili hru dříve, než stihl český útočník zakončit.

O čtyři minuty později Češi vedli, Genoniho ve švýcarské brance prostřelil od modré Klok. Ve 14. minutě byl ale vyloučen Kovář, který při vstřelené brance vzorově bránil gólmanovi soupeře ve výhledu, a Švýcaři v přesilové hře vyrovnali. Po šťastné přihrávce Thürkaufa zakončoval do prázdné branky Ambühl.

Jen o třináct sekund později Švýcarsko vedlo. K Hollensteinově zblokované střele se nejrychleji dostal Mottet a překonal Hrubce podruhé.

Český tým mohl vyrovnat v početní výhodě, faul Fory ale nepotrestal. Pešánův výběr se tlačil do útoku, obětavě hrající Švýcaři spoléhali na rychlé protiútoky. A na přesilové hry. Ve 28. minutě byl vyloučen Jeřábek a Malgin přiblížil své mužstvo k postupu mezi osmičku nejlepších týmů turnaje.

Snížit se snažil individuálně Smejkal, Genoniho však nepřekonal. Pešán do hry zapojil sedmého obránce Skleničku i třináctého útočníka Lence, od třetí třetiny se navíc rozhodl změnit složení elitních dvou formací. I proto, že ze hry vypadl zraněný Sobotka.

Švýcaři podpořeni dvoubrankovým vedením ale pozorně bránili a nepouštěli soupeře do výraznějších příležitostí. Genoni navíc chytal spolehlivě. Definitivu na české vyřazení a švýcarský postup dal pět minut před koncem kapitán Diaz, jenž prostřelil Hrubce od mantinelu.

Češi následně riskovali bez brankáře a při hře šest na čtyři kapitán Červenka snížil, i přes pokračující power play ale další gól přidat nedokázali.

Předkolo play off:
ČR - Švýcarsko 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 11. Klok (Knot, Červenka), 56. Červenka (Krejčí, Jan Kovář) - 15. Ambühl (Thürkauf, Corvi), 16. Mottet (Hollenstein, Diaz), 30. Malgin (Alatalo, Andrighetto), 55. Diaz (Andrighetto, Herzog). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Kaukokari (Fin.) - Lundgren, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:2. Diváci: 990.
Sestavy:
ČR: Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot, od 21. navíc Sklenička - Hyka, Krejčí, Sedlák - Sobotka, Jan Kovář, Červenka - Řepík, M. Špaček, M. Stránský - H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal, od 33. navíc Lenc. Trenér: Filip Pešán.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Müller, Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo - Moser, Haas, Hofmann - Andrighetto, Malgin, Herzog - Thürkauf, Ambühl, Corvi - Vermin, Mottet, Bertschy - Hollenstein. Trenér: Patrick Fischer.

Odpovědnost má trenér i já, řekl manažer Nedvěd po neúspěchu na OH. Ke světové špičce už český hokej nepatří

Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd přiznal, že po vyřazení v předkole play off se bude řešit otázka setrvání trenéra Filipa Pešána ve funkci. Podle bývalého vynikajícího útočníka, který je zodpovědný za výsledky týmu, jde ale odpovědnost i za ním. Počítá s tím, že výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje bude řešit i jeho pozici.

„Jestli by měl Filip Pešán pokračovat u týmu? Je deset minut po zápase. Až se vrátíme domů, uděláme si výstup z celého turnaje. I tahle otázka padne,“ řekl Nedvěd novinářům. „Absolutně s tím nemám problém. Určitě. I to se bude řešit, protože nemůžeme takhle jezdit donekonečna beze změn,“ uvedl na dotaz ke své zodpovědnosti.

Vedení svazu pro aktuální sezonu změnilo systém řízení reprezentace, za kterou převzal kompletní odpovědnost generální manažer. Oficiálně tak Nedvěd zodpovídá za složení trenérského týmu i nominace na jednotlivé akce. „Já vím, že je to něco nového. Ale já v tom nevidím problém. To není tak, že já napíšu 25 jmen na papír a dám to trenérům na stůl a jdeme hrát… Takhle to nefunguje,“ podotkl.

Na turnaje včetně olympijských her podle jeho slov s ním tvořili nominace všichni trenéři včetně tří Pešánových asistentů. „Nedokážu si představit, že by někdo chtěl hráče, na kterém se neshodneme. To nedává smysl. Za sestavu jsem zodpovědný já. A my všichni jsme zodpovědní za výsledek. Nevidím rozdíl, jestli nesu větší zodpovědnost já nebo Filip,“ uvedl Nedvěd. A stejně jako hráči i Pešán několikrát zopakoval, že konečný výsledek je pro něj zklamání.

S Pešánem se shodl i na hodnocení českého hokeje, který podle něj už nepatří k absolutní světové špičce. „Není to náhoda, že jsme tak dlouho bez medaile. Můžeme se bavit o náhodě a nějakém štěstíčku, možná jedno dvě mistrovství světa, ale ne deset let. Mezi velmoci už nepatříme,“ podotkl Nedvěd.

Přesto by podle něj český tým na medaile měl dokázat dosáhnout. „Dokázali to Němci i Švýcaři, kteří už patří delší dobu mezi špičku. Musíme se zase naučit medaile vozit. Nezvládáme důležité zápasy. Odehráli jsme dva vynikající zápasy ve skupině, ale dnes byl soupeř lepší. Je to o gólech, tam nás soupeř vyučil v efektivitě. Na takovém turnaji bruslíte na tenkém ledě,“ uvedl Nedvěd.

Důvody, proč Češi v posledních letech klíčové zápasy nezvládají, nezná. „Hrozně rád bych to věděl. Rozebíráme to zleva, zprava. Přijde den D a přijde neúspěch, už je to pravidlem,“ řekl Nedvěd. Na olympijských hrách získala hokejová reprezentace naposledy medaili v Turíně 2006, a to bronz. Na mistrovství světa byla třetí v roce 2012. 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,680 24,760
USD 22,670 22,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma